Mii de oameni au protestat în principalele orașe faţă de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulice

Data publicării:
Protest gaze de sist Bucuresti 6 aprilie-Mediafax Foto-Stefan Sandu

Participanţii s-au adunat, începând cu ora 15.00, în zona statuilor de la Universitate, unde au venit cu steaguri şi pancarte pe care sunt scrise mesaje precum „Artă, viaţă şi natură. NU otravă şi fractură”, „Nu corporaţia face legislaţia” sau „Ape curate, nu poluate”.

Protestul a fost organizat de mai multe ONG-uri care au declarat 6 aprilie „Ziua naţională de protest împotriva fracturării hidraulice”. Mobilizarea s-a făcut atât prin intermediul reţelelor de socializare, cât şi prin afişe lipite în locuri publice.

Astăzi, 100 de localităţi din România, 10 din diaspora, s-au reunit în 48 de oraşe pentru a celebra Ziua naţională de protest împotriva fracturării hidraulice. (...) La Vaslui avem peste o mie de persoane. Este primul mare protest din Vaslui. Avem semnale şi mesaje de la Sidney până la New York. Toată mişcarea mondială antifracturare este alături de noi”, a spus unul dintre iniţiatorii protestului, potrivit Mediafax.

Protestatarii cer interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist. Ei vor şi anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist.

Proteste faţă de exploatarea gazelor de şist la Arad, Cluj, Timişoara şi Vaslui 

În Piaţa Avram Iancu din municipiul Arad s-au adunat, începând cu ora 15.00, aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea venind din oraşele şi comunele din judeţ, unde în ultimele trei luni au fost organizate, în fiecare duminică, acţiuni similare, dar de mai mică amploare, potrivit sursei citate.

Printre participanţi s-au numărat primari din judeţ şi oameni de afaceri, în special din sectorul agricol, avertizându-i pe cei prezenţi asupra presupuselor riscuri pe care le prezintă tehnologia explorării şi exploatării gazelor de şist.

În discursuri, organizatorii acţiunii au reclamat că substanţele folosite în tehnologia de valorificare a gazelor de şist sunt dăunătoare mediului şi sănătăţii populaţiei.

Acţiuni similare au avut loc şi la Cluj-Napoca şi Timişoara. Astfel, câteva sute de persoane au protestat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Oamenii s-au adunat în jurul orei 15.00 şi au bannere cu mesaje precum „Stop fracturării hidraulice”, „Stop exploatării gazelor de şist”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie" şi „Fracturarea hidraulică pentru gazele de şist înseamnă moarte”. Protestul de la Cluj-Napoca nu a fost autorizat.

La Timişoara, aproximativ alte câteva de persoane din municipiu şi din localităţi situate în apropiere au protestat în Piaţa Victoriei.

La Vaslui, în Piaţa Civică, peste 350 de persoane au participat la un marş de protest faţă de gazele de şist. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva clasei politice şi a firmei care desfăşoară activităţi de explorare a gazelor de şist în judeţ.

Ei au scandat „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu”, „Afara, afară, cu Chevronul din ţară”, „Refuz, rezist, gazelor de şist”.

Cei peste 300 de manifestanţi au pornit apoi într-un marş prin Vaslui, pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, alte câteva zeci de localnici alăturându-li-se protestatarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri