Scandal la Operă. Balerinii străini, huiduiți de angajații ONB: „Afară din țară!”

Data publicării:
opera nationala 1

Foto: Facebook

Protestele au izbucnit după ce Kobborg, numit coordonator al baletului operei în 2013, a demisionat marți, în urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, care este din 4 aprilie director interimar al Operei Naționale București.

Solidaritate pentru Johan Kobborg

În faţa Operei, balerina Alina Cojocaru a anunţat ca nu va mai urca pe scena ONB şi că alături de ea alţi 30 de balerini vor, de asemenea, să părăsească instituţia. Printre aceştia s-au aflat balerina Marina Minoiu şi balerinul australian Liam Morris.

Alina Cojocaru a fost prezentă la manifestația de susținere față de Johan Kobborg și i-a încurajat pe dansatori timp de aproape două ore. Balerina a vorbit despre modul în care baletul ONB a evoluat sub conducerea lui Johan Kobborg, dar și despre maniera în care s-a realizat comunicarea în timpul conflictului dintre Kobborg și Soare, conform Agerpres.

„La noi în țară nu se recunosc aceste reușite și primii pași ai noii direcții au venit cu o schimbare așa de radicală. Cred că cel mai mare șoc pentru mine a fost să îmi dau seama cum lucrurile sunt prezentate publicului. Orice artist nu poate să accepte nimic până nu vede o idee de colaborare. Nici nu am ajuns bine acasă și s-a spus că situația este rezolvată. Dumneavoastră vi se pare că situația este rezolvată?", a adăugat ea.

Alina Cojocaru a amintit că, la momentul discuțiilor de la Ministerul Culturii, acordul a fost prezentat publicului, deși Kobborg încă nu răspunsese afirmativ propunerii de a prelua postul de director al baletului.

Alina Cojocaru a spus că au existat momente în care Johan Kobborg a plătit din fonduri proprii pentru realizarea unor spectacole.

„Plătea din buzunar. Dacă dumneavoastră credeți că Johan Kobborg este în România pentru bani, mai gândiți-vă o dată", a spus ea, adăugând că atât timp cât situația se menține în aceiași parametri ea nu va mai urca pe scena ONB. 

Întrebați dacă vor înceta colaborarea cu ONB, dacă Johan Kobborg pleacă de la baletul bucureștean, aproximativ 30 de tineri au ridicat mâinile în aer, în semn că "da".

Balerinii străini, huiduiți: Afară din țară!

În timp ce Alina Cojocaru vorbea în fața Operei cu balerinii, un grup de angajați ai ONB au început să huiduie în direcția dansatorilor. Potrivit acestora, majoritatea dansatorilor cu care colaborează Johan Kobborg sunt străini, iar aceștia sunt plătiți cu salarii mult mai mari decât artiștii autohtoni, scrie News.ro.

„Balerinii români au 1.000 — 2.000 de lei. Domnul Kobborg, 7.300 de euro. (...) Și-a făcut o echipă numai de străini, a marginalizat românii la Opera Națională din București", a declarat Cristina Cotescu, regizor al Operei Române.

Citiți și: 
Conflictul continuă pe scena Operei. Johan Kobborg şi-a anunţat demisia
Scandalul balerinilor de la Operă a fost aplanat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri