Banca Mondială: O firmă medie din România plătește taxe de 42 la sută din profit

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-6

Banca Mondială a calculat că unui patron obişnuit din România îi ia aproape 160 de ore pe an ca să-şi achite taxele la stat.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „O companie medie din România plăteşte ca procent din profitul său comercial cam 42 la sută, care este peste media europeană”.

Un patron polonez plăteşte ceva mai puţin – 40 la sută din profit, dar petrece aproape de două ori mai mult timp ca să-şi achite dările.

În România, taxele pe muncă sunt împovărătoare, chiar şi după reducerea contribuţiei la asigurările sociale, spun specialiştii.

Ionuţ Dumitru: „Pe zona de venituri relativ mici, România are în continuare cea mai mare povară fiscală din Europa Centrală şi de Est şi una dintre cele mai mari la nivel european”.

La un salariu net de 1.400 de lei, angajatorul plăteşte taxe şi impozite la stat de 460 de lei, iar de la salariat strânge mai mult - 580 de lei. În total, peste 1.000 de lei ajung în visteria statului.

Guvernul nu dă însă semne că se gândeşte la noi scăderi la contribuţiile sociale. În schimb, a decis reducerea impozitului pe dividende la 5%, începând cu 2016.

Reducerea impozitului pe dividende nu va avea un efect imediat, avertizează Banca Naţională.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: „Ţările în care oamenii aleg să-şi ţină averile, dividendele nu sunt acele ţări care au impozite mici de ieri. Reuşita o vom măsura peste 10-15 ani dacă reuşim să asigurăm stabilitatea”.

Clasamentul arată că nu e tocmai uşor să faci afaceri în ţara noastră. Suntem pe locul 37 dintr-un total de 189 de ţări. România se află înaintea Ungariei, dar cu mult în urma Poloniei. Ţări europene ca Danemarca şi Marea Britanie sunt în top 10 la nivel global.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri