Încep să apară normele legii insolvenţei personale, lege care a fost amânată cu un an tocmai fiindcă nu se aprobaseră normele. Iar acum după acest eşec, guvernul vine cu criterii mai puţin stricte decât cele propuse iniţial pentru alegerea oamenilor ce vor forma comisiile de insolvenţă. Se cere mai puţină experienţă, e mai puţină rigoare vis-a-vis de sacţiunile primite de eventualii membri sau chiar de relaţia lor cu băncile. Poate că înainte erau prea restrictive, dar e clar că noul Guvern are de gând să pună legea asta pe repede înainte.

Embed:

 

După doar o zi în care au stat în dezbatere publică, au fost adoptate o parte din normele care vor reglementa comisia de insolvenţă de la nivel central, cea care va hotarî câţi bani va putea cheltui persoana fizică aflată în procedură de insolvenţă. Ea stabileşte practic ce anume înseamnă trai rezonabil, pentru a se putea decide mai departe ce parte a veniturilor unei familii să fie blocate.

Felul în care vor fi aleşi membrii acestei comisii diferă însă mult de normele din forma iniţială a proiectului. Se coboară puternic ştacheta, iar planul, scrie profit.ro, este ca într-o lună de zile comisia să fie formată.

Dacă iniţial se cerea ca membrii să aibă o experienţă de cel puţin nouă ani la instituţia care îi numeşte în comisie, acum normele prevăd o vechime de doar un an într-o funcţie care să aibă totuşi legătură cu insolvenţa. În comisia de la nivel central ar urma să fie numit câte un om de la Ministerul de Finanțe, ministerul muncii, protecția consumatorului, ministerul de justiţie şi de la registrul comerțului.

De asemenea, iniţial proiectul spunea că pentru un post la comisia centrală persoana numită trebuie să nu fi primit nicio sancţiune disciplinară în ultimii şapte ani. Normele proaspăt aprobate de Guvern scurtează acest termen la doar jumătate de an, astfel că mai multe persoane s-ar putea înscrie în aceste condiţii. În mod paradoxal, inclusiv cei care sunt rău-platnici.

Prima propunere spunea că membrii comisiei nu pot avea probleme cu plata datoriilor la bănci. Nu erau acceptaţi nici cei cu restanţe la bănci, nici măcar dacă de pildă nu-şi plăteau rata la casă într-o singură lună. Hotărârea adoptată de guvern elimină aceste prevederi. E păstrată doar partea care spune că membrii nu trebuie să fi trecut printr-o procedură de insolvenţă, ceea ce ar fi oricum exclus pentru primii membrii fiindcă legea insolvenţei personale ar fi abia intrată în vigoare.

Pe de altă parte însă, dincolo de normele mult mai laxe apare una mai restrictivă faţă de versiunea originală. Dacă proiectul anterior spunea că membrii trebuie să aibă studii superioare de orice tip, acum sunt acceptaţi doar cei care au terminat studii fie în domeniul economic, fie în cel juridic sau alt domeniu relevant pentru aplicarea insolvenței.

Când va intra în vigoare, legea îi va permite celui ce nu-şi mai poate plăti ratele la casă de pildă, să amâne executarea silită până la cinci ani. Nu va mai suporta penalităţi şi poate beneficia inclusiv de întinderea termenelor creditului și chiar de ştergerea unei părţi a datoriei. Însă pierde controlul asupra propriilor finanţe, la fel ca o companie insolventă aflată în administrare specială.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!