Legumele au gust de succes

Data publicării:
rosii gradina legume - GettyImages - 26 august 2015

Cei 16 agricultori din Apahida care s-au asociat sunt tot timpul preocupaţi să facă faţă concurenţei altor ofertanţi din România sau din străinătate. Supermarketurile pun condiţii stricte pentru modul de prezentare şi ambalare al legumelor. Şi nu e uşor să le respecţi.

Trebuie să mergem noi, cu maşinile noastre personale. Facem livrările doar seara, de la ora 22:00 până dimineaţa la 4:00. Am început cu primul transport ţin minte, de opt tone, nu ştiam cum să împaletăm marfa, cum să o punem în saci. Ţin minte că trebuia să o şi legăm şi să o înfoliem şi să punem şi etichete şi am zis că nu se poate face lucru ăsta că e prea migălos”, povestește Radu Telecan, membru în asociaţie.

Dar nu s-au dat bătuţi. Aşa că în al doilea an de la înfiinţarea cooperativei, au vândut marilor magazine 600 de tone de legume. Cifra de afaceri a sărit de la 50.000 de euro la 110.000 de euro. Apoi au extins suprafaţa cultivată iar vânzările au crescut cu 30%, ceea ce i-a scăpat de multe griji. Câştigul lunar se împarte proporţional cu producţia fiecăruia, după ce se pun deoparte zece la sută pentru cheltuieli administrative.

Fiecare leuţ să-l trec pe hârtie... nu! Dar ştiu că vine. Primăvara sunt mari cheltuielile, dar când vine perioada de vânzări atunci încep să se acopere cheltuielile şi bineînţeles acum rămânem şi pe plus”, spune Radu Telecan.

Varza şi ţelina au fost principalele legume pe care le-am vândut. Pot să zic că 70% am vândut în supermarket. Restul la en gros-urile astea”, spune Sorin Ciplea, un alt membru al asociaţiei.

Primul avantajul al contractelor cu marile magazine este preţul care poate fi cu 40% mai mare decât în pieţe. Un avantaj ratat de micii fermieri pe cont propriu. Unul dintre ei, Alexandru Indreica din satul clujean Dezmir, a fost nevoit să îşi caute şi un loc de muncă pentru a fi sigur că are din ce trăi.

Nu ne putem permite un ceas de răgaz. Indiferent cât e de mare căldura, trebuie să muncim ca să avem cât de cât ceva. Nu te ajută nimeni, îţi pun o grămadă de piedici. Pentru o hârtie te poartă...”, spune Alexandru Indreica, agricultor.

Speriat de birocraţia pe care nu o înţelege, îşi pune speranţa în proiectul de lege potrivit căruia 51% dintre alimentele vândute în magazine să fie româneşti. Dar termenul de ROMÂNESC are pentru el o unică semnificaţie: „Astea sunt soiuri de când eram eu copil. Cu astea am crescut.”

Nu se gândeşte la cantităţile pe care le poate contracta, la ambalaj, la termenele de livrare. Or, din această perspectivă, drumul micilor producători agricoli spre marile magazine pare condamnat să se termine repede într-o fundătură.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...