South Stream. Ce vrea OMV Petrom și de ce s-a opus Traian Băsescu proiectului

Data publicării:
gazoduct south stream

„Acționarul majoritar, OMV Petrom - și vreau să știți că acest lucru l-am comunicat și cancelarului Austriei, l-am comunicat și ambasadorului Austriei exact așa cum vă spun: de fapt, South Stream este supersusținut de OMV Petrom pentru că ar dori să pompeze gazul din Marea Neagră prin South Stream, ceea ce ar face din România, care e proprietar al gazului care se va extrage din Marea Neagră, o țară dependentă de infrastructura Gazprom. Or, din acest punct de vedere, România nu poate accepta și nu-și dorește proiectul South Stream, pentru că e aceeași sursă, aceeași problemă cu dependența de sursa unică”, a explicat Traian Băsescu.

„În al doilea rând, dacă prin absurd s-ar face South Stream-ul, guvernul României trebuie să fie foarte clar, așa cum eu am fost extrem de clar și-n discuția cu Exxon, și-n discuția cu OMV Petrom, chiar cu domnul (Gerhard) Roiss - care, slavă Domnului, va părăsi funcția de vârf din OMV anul viitor – am fost extrem de clar că niciun metru cub de gaz din zona economică a Mării Negre nu se va exporta decât pe infrastructură românească”, a arătat Traian Băsescu.

El a spus că prioritară este acoperirea sută la sută a nevoilor României și ale Republicii Moldova, iar ce rămâne – la export, dar pe infrastructură românească, și nu pe infrastructura Gazprom. „Că atunci, ești orice, numai independent nu ești”, a punctat președintele. „Pentru că vine Gazpromul și spune: ca să vinzi prin conducta South Stream gazul, prețul de tranzit este atât. Și atunci, ce-ai făcut?” a arătat șeful statului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în urmă cu câteva săptămâni că Moscova renunţă la proiectul gazoductului ruso-italian, în care erau implicate şapte state membre UE şi care, teoretic, trebuia să securizeze aprovizionarea Uniunii Europene cu gaz rusesc, ocolind Ucraina.

Proiectul gazoductului South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către ţările din sudul şi centrul Europei.

South Stream a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urma să treacă gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia. Comisia a apreciat că aceste înţelegeri încalcă legislaţia Uniunii Europene, care stipulează că gazoductele nu pot aparţine companiilor care se ocupă și cu extracţia gazelor naturale.

De fapt, proiectul South Stream a fost lansat inițial ca o contrapondere la proiectul european Nabucco, ce urmărea să reducă dependența Uniunii Europene de gazul rusesc. Nabucco a fost tras, între timp, pe linie moartă, pentru că nu au fost găsite suficiente resurse de alimentare.

Citiți și: 

Analiză Business Club: Motivele pentru care Rusia renunță la construirea gazoductului South Stream
OMV continuă discuţiile pentru South Stream
UE ia în calcul mai multe variante pentru gazoductul South Stream, printre care şi Coridorul Sudic
Guvernul Bulgariei va insista ca UE şi Rusia să continue proiectul South Stream
Slovacia se pregătește să lanseze Eastring, un nou proiect de gazoduct european care ar implica și România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri