Comisia Europeană vrea să redistribuie încă 200.000 de refugiați

Data publicării:
refugiati austria imigranti - GettyImages - 30 sept 15

Daca până acum refugiații au venit singuri în Europa, curând ar putea fi aduși aici. Potrivit Financial Times, la Bruxelles se desenează un plan de relocare a 200.000 de oameni aflați în taberele de refugiați din Turcia, Iordania și Liban. Aceștia vor fi împarțiți între țările Uniunii Europene iar noua schema va fi anunțată oficial la începutul anului următor. Potrivit oficialilor citați de Financial Times, numărul final al refugiaților relocați în Europa nu este încă bătut în cuie. Iar cum Rusia bombardează Alep, unul din cele mai mari orașe din Siria, există riscuri mari ca valul de refugiați să crească puternic, iar Europa să fie nevoită să ridice încă o dată pragul. Din Siria, mai bine de două milioane de oameni au luat calea Turciei. Statele membre UE au picat de acord să-i ofere Turciei un ajutor de trei miliarde de euro pentru a se îngriji de oameni. E o modalitate de a-i ține dincolo de granițele Europei însă Ankara spune că nu acceptă să oprească fluxul de emigranți în schimbul unui ajutor financiar.

Ahmet Davutoglu, premierul Turciei: Povara refugiaților ar trebui împărțită echitabil. Cifrele sunt importante, dar avem nevoie de o voința comună de a împărți povara. Din păcate, Turcia a fost lăsată singură de comunitatea internațională în ultimii patru ani în ceea ce privește împărțirea sarcinilor.

Ușurarea poverii nu e însă singura cerință a guvernului de la Ankara. Fiindcă poate să închidă sau să deschidă poarta refugiaților către Europa, Turcia poate negocia dur. La schimb vrea mai puțin banii și relocarea refugiaților, cât vrea biletul de intrare în UE.

Angela Merkel, care în urmă cu nici două săptămâni își întărea poziția împotriva intrării Turciei în UE, înmoaie acum tonul. Fiindcă în final, grosul refugiaților ajunge acasă în Germania și deja se estimează că actuala criză va costa țara sa 10 miliarde de euro doar pentru anul în curs.

Angela Merkel: Germania e pregătită să își ofere susținerea pentru aceste probleme, inclusiv facilități pentru obținerea vizei și liberalizare. Dar avem în schimb niște așteptări.

Intrarea Turciei în UE e departe de a deveni realitate însă, în condițiile date, Europa se pune, după mulți ani, la masa de negocieri. La Bruxelles se va discuta din nou despre posibilitatea ca cetățenii turci să primească automat vize de intrare în Schengen. Pentru liderii Europei, un pas prea departe poate costa scump. Pentru liderii Turciei, e momentul oportun să-și vândă ajutorul cu maximul de profit. Profit politic, înainte de toate, fiindcă parcursul european al Turciei e negociat cu doar două săptămâni înainte de alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri