Migranții care intră ilegal în Ungaria vor fi arestați, începând de săptămâna viitoare

Data publicării:
Migranti prin porumb granita Ungaria-Serbia Roszke GettyImages septembrie 2015

Foto: Gulliver/GettyImages 

Premierul ungar a făcut referire în special la refugiații care trec clandestin granița sârbo-ungară. De altfel, el a criticat Comisia Europeană pentru intenția de a impune cote obligatorii de refugiați fără consimțământul șefilor de stat din UE.

Tot de pe 15 septembrie intră în vigoare noua lege care pedepsește trecerea ilegală a frontierei ungare cu până la 5 ani de închisoare. 

„Ne aflăm în fața unei rebeliuni”, a declarat Viktor Orban după o întâlnire cu președintele grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.

Agerpres relatează că șeful executivului ungar a menționat că unii refugiați refuză să coopereze cu poliția maghiară, lucru ce este de asemenea ilegal. El a subliniat că „sunt multe de făcut cu privire la criza migratorie și deciziile trebuie luate rapid” în cadrul Uniunii Europene. 

Pe de altă parte, Viktor Orban a precizat că se opune propunerii președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a repartiza prin cote obligatorii 160.000 de refugiați între statele membre ale UE, el avertizând că „deciziile europene nu se pot lua fără consimțământul șefilor de stat”. 

Viktor Orban a precizat că țara sa respectă cu strictețe acordurile Schengen, iar „faptul că Grecia a renunțat să respecte această legislație nu înseamnă că și Ungaria trebuie să facă la fel”.

În opinia sa, problema refugiaților trebuie rezolvată pe teritoriul Greciei, prima țară din Schengen unde aceștia ajung, iar dacă autoritățile de la Atena nu pot îndeplini această sarcină, atunci UE trebuie să le sprijine, inclusiv „cu forțe de apărare a granițelor”.

La rândul său, Manfred Weber a apreciat că Ungaria respectă legislația europeană prin decizia de a înregistra toți solicitanții de azil care sosesc la granițele ei. 

Anterior, guvernul ungar a anunțat că la frontiera cu Serbia vor fi create oficii unde se vor primi cereri de azil din partea refugiaților, aceste solicitări urmând să fie soluționate rapid, iar cei cărora nu li se va aproba cererea vor fi returnați Serbiei.

Citiți și Ungaria trimite 3.800 de militari la granița cu Serbia

  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri