Stare de alertă la Copenhaga. Două atacuri teroriste, după modelul celor din Franţa, au avut loc în decurs de câteva ore. Poliția a împușcat mortal un suspect

Data publicării:
danskpolis683


ACTUALIZARE 10.00. Bărbatul ucis de forţele de ordine în această dimineaţă în Copenhaga s-ar fi aflat în spatele celor două atacuri comise la o sinagogă şi la o cafenea, susţine poliţia daneză. Suspectul a fost oprit de forţele de ordine în faţa unei case aflate sub supravegherea poliţiei, însă acesta a scos arma şi a tras. Ofiţerii au ripostat şi l-au împuşcat mortal pe agresor.

ACTUALIZARE 7:30 Poliția a anunțat că a împușcat mortal un bărbat în apropiere de gara pe care o evacuase. Bărbatul a tras mai întâi, a precizat poliția, dar nu a spus dacă acesta avea legătură cu atacurile de mai devreme.


Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O persoană a fost rănită în cap prin împușcare și doi polițiști au fost răniți la braț și la picior în apropierea unei sinagogi din Copenhaga, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunțat presa daneză, care citează poliția. Ulterior, persoana rănită la cap - un civil - a decedat, a anunțat poliția.

O eventuală legătură cu atacul soldat cu un mort și trei răniți, care a avut loc sâmbătă după-amiază, în timpul unei dezbateri asupra islamizării și libertății de expresie, nu a putut fi stabilită deocamdată. Poliția încă îl caută pe autorul acestui atac.

Noul atac, de la sinagogă, a avut loc la mai puțin de patru kilometri distanță de locul primului atac. Presupusul autor a fugit pe jos. O gară și o stație de metrou din apropierea sinagogii au fost evacuate după ce au avut loc împușcăturile, potrivit unei televiziuni daneze. De data aceasta, au fost șase-șapte împușcături, relatează corespondentul Sky News de la fața locului.

În mai puțin de un minut, poliția înarmată a venit la sinagogă. Un elicopter supraveghea zona din aer. Poliția a reținut un individ, căruia i-a pus cătușe, dar ulterior acesta a fost eliberat. 

„Erau în jur de 20-30 de polițiști înarmați cu puști semiautomate care strigau la localnici să stea în case și să închidă ferestrele”, a relatat jurnalistul Sky News. Scena s-a mai calmat apoi și au venit noi polițiști și detectivi cu câini dresați, care cercetează zona și izolează locul în care s-a petrecut noul atac. 

Din nou este vorba despre caricaturi....

Primul atac avut loc într-o cafenea din centrul capitalei daneze imediat după ce ambasadorul Franţei, prezent la eveniment, îşi încheiase discursul despre libertatea de expresie şi Islam. O persoană înarmată, cel mai probabil cu o armă automată, a început să tragă spre local. Geamurile cafenelei au fost ciuruite de gloanţe. Martorii povestesc că au auzit cel puţin 30 de focuri de armă.

Dintr-o dată s-a auzit un zgomot infernal. Ne-am dat seama că este vorba despre un atac armat. Agenţii de pază au reacţionat imediat şi ne-au zis să ieşim”, a povestit la CNN o femeie.

Imediat s-a stârnit panica printre cei prezenţi în cafenea. Cu evenimentele de la Paris în memorie, mulţi dintre cei prezenţi la dezbatere s-au adăpostit în camera frigorifică din incinta cafenelei.

„Una sau poate două persoane au încercat, cu ajutorul armelor, să intre în clădire. M-am refugiat alături de Lars Vilks într-o cameră şi ne-am ţinut de mână până când poliţia a venit şi a spus că este totul ok”, a relatat martora intervievată de CNN.

Bilantul victimelor putea fi mult mai grav, dacă în imediata apropiere a localului nu s-ar fi aflat mai multe maşini de poliţie. Forţele de ordine au intervenit imediat ce au început să se audă împuşcăturile.

Ţinta atacatorilor ar fi fost unul dintre artiştii care participa la eveniment. Suedezul Lars Vilks, un cunoscut desenator, are printre lucrări mai multe caricaturi ale profetului Mahomed. El a scăpat cu viaţă din incident, dar presa scrie că organizaţia teroristă Al Qaida în Irak a pus o recompensă de 150.000 de euro pe capul lui, viu sau mort.

La scurt timp după atac, într-un gest care a vrut să arate solidaritate în faţa unor astfel de atacuri menite să creeze panică, toţi cei prezenţi în cafenea au continuat dezbaterea despre Islam şi libertatea de exprimare.

Numai că, la câteva ore după aceea, puțin după ora 2:00, ora locală, are loc un nou atac, cel de la sinagogă.

Atacurile din Copenhaga au loc în contextul în care toată Europa şi Statele Unite sunt în alertă antiteroristă după atentatele de la Paris, de la începutul anului, în urma cărora 17 oameni au murit. De atunci, în mai multe state europene au avut loc razii în urma cărora sute de persoane bănuite că ar avea legături cu organizaţii teroriste - au fost reţinute.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri