Viktor Ianukovici acceptă alegeri anticipate și guvern de uniune națională. Opoziția: nu s-a ajuns la un acord

Data publicării:
Violente Kiev Ucraina 20 februarie-AFP Mediafax Foto-LOUISA GOULIAMAKI-1

Peste 100 de persoane au fost ucise în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine, informează surse medicale din rândul protestatarilor, iar alte 500 de persoane au fost rănite. Deocamdată, autoritățile au confirmat decesul a 75 de manifestanți. Premierul Poloniei anunța că Viktor Ianukovici este gata să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, dar opoziția spune că nu s-a ajuns la un acord.

Foto: Mediafax

Actualizare ora 23:15 Violenţele de la Kiev s-au soldat cu moartea a 75 de persoane începând de marţi, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Sănătăţii. Reprezentanții opoziției vorbeau însă de peste 100 de victime.

Actualizare ora 21:55 Liderii opoziţiei ucrainene susţin că, deocamdată, nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici, în pofida anunţului privind alegerile anticipate. Pe de altă parte, miniştrii de Externe trimişi de UE au revenit la preşedinţia Ucrainei, informează AFP, citată de Mediafax.

Actualizare ora 21:00 Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, acceptă organizarea de alegeri generale anticipate în anul 2014, a anunțat Preşedinţia de la Kiev, citată de AFP. Anunțul a fost făcut de premierul Poloniei, Donald Tusk. „S-a convenit cu preşedintele Ianukovici ca alegerile parlamentare şi prezidenţiale anticipate să aibă loc în 2014", a declarat acesta.

Preşedintele Ucrainei a acceptat, de asemenea, formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile.

Actualizare ora 19:13 Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au decis să impună sancțiuni împotriva celor responsabili pentru violențele din Ucraina, inclusiv interzicerea primisii de vize și înghețarea de conturi, a anunțat ministrul italian de Externe pe Twitter.

Actualizare ora 18:20 Autorităţile regionale din Kiev au confirmat moartea a 67 de manifestanţi în violenţele comise joi în capitala Ucrainei.

Actualizare ora 17:35 Ministrul de Interne ucrainean a confirmat că a decretat distribuirea de arme și muniție reală forțelor de ordine.

Actualizare ora 17:25 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis trimiterea unui emisar special care să participe la negocierile între opoziţia şi regimul din Ucraina, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Emisarul va fi Vladimir Lukin, consilierul prezidenţial rus pentru Drepturile omului.

Actualizare ora 17:00 Surse medicale din rândul protestatarilor citate de CNN arată că numărul persoanelor care și-au pierdut viața joi a ajuns la peste 100, iar alte peste 500 de persoane sunt rănite.

Acest bilanţ nu a fost confirmat de surse oficiale. Până acum, pentru violenţele de joi exista un bilanţ confirmat de 21 de morţi. Potrivit Ministerului de Interne din țara vecină, 67 de polițiști sunt capturați de protestatari.

Actualizare ora 16:00 42 de morți numai astăzi la Kiev, potrivit presei ucrainene, un bilanț evident greu de verificat, dar fără îndoială teribil. Jurnaliștii străini transmit din Kiev că e atmosferă de război în capitala Ucrainei.

Vitali Klitschko, unul dintre liderii opoziției, spune că atunci când se vorbește de lunetiști ascunși în clădiri care ar trage asupra forțelor de ordine sunt, de fapt, instigatori ai regimului.

Aproximativ 50 de protestatari ai opoziţiei ucrainene au blocat o cale ferată în estul Ucrainei. Un tren de pasageri în care sunt aproximativ 500 de poliţişti care ar urma să ajungă la Kiev este blocat într-o haltă situată în apropierea oraşului Dnepropetrovsk, anunţă agenţia Interfax, în ediţia online, citat de Mediafax.

Foto: twitter.com/Batkivshchyna

Totodată, forţele de securitate din centrul Kievului au primit permisiunea de a folosi arme de foc în legitimă apărare, după ce au fost atacate de la ferestrele unei clădiri, a declarat Ministrul de Interne.

„Pe 20 februarie, oameni neidentificaţi au tras asupra forţelor de securitate de la ferestrele Conservatorului din Kiev. Pentru securitatea forţelor de ordine, s-a decis relocarea trupelor în locuri mai sigure şi, conform legislaţiei în vigoare, folosirea armelor de foc în legitimă apărare”, a declarat ministrul. 


Actualizare ora 15:15 Ministrul rus de Externe acuză forţe extremiste care încearcă să declanşeze un război civil în Ucraina. „Moscova susţine dialogul între autorităţile ucrainene şi opoziţie pentru gestionarea crizei şi pentru combaterea împreună a forţelor extremiste şi radicale care încearcă să declanşeze un război civil”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit Mediafax.


Actualizare ora 14:15 Primarul Kievului anunţă că demisionează din partid, în urma "băii de sânge".

"Sunt pregătit să fac totul pentru a opri lupta fratricidă şi baia de sânge din inima Ucrainei, în Piaţa Independenţei. Viaţa umană trebuie să fie valoarea superioară în ţara noastră şi nimic nu trebuie să contrazică acest principiu", a declarat Volodimir Makeienko, adăugând că părăseşte Partidul Regiunilor, aflat la putere.  


Actualizare ora 13:20 Echipa de jurnalişti de la postul de televiziune Russia Today a fost ţinta unor focuri de armă trase de un lunetist asupra camerei de hotel în care aceştia se aflau pentru a transmite în direct manifestaţiile de la Kiev.

Jurnaliştii nu au fost răniţi, însă un glonţ a spart fereastra camerei în care se aflau.


Actualizare ora 13:05 Ministerul ucrainean de Interne le-a cerut joi protestatarilor să predea armele, subliniind că forţele de ordine nu au utilizat şi nu utilizează forţa împotriva civililor paşnici, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

Forţele de ordine nu au utilizat şi nu vor utiliza forţa împotriva civililor paşnici. Poliţia va răspunde încercărilor extremiştilor de a utiliza forţa împotriva poliţiştilor, în conformitate cu legea ucraineană "privind poliţia"”, afirmă ministerul într-un comunicat.

Pe de altă parte, potrivit BBC, care citează site-ul publicaţiei Ukrainska Pravda, trenuri cu „40 de vagoane care transportă militari” s-ar îndrepta cătyre Kiev, de la Kremenciuk.


Actualizare ora 13:00 Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la 35 de morţi, informează Russia Today, în pagina electronică.  


Actualizare ora 12:20 Sediul Guvernului de la Kiev a fost evacuat, a anunţat un oficial prezent la faţa locului, relatează AFP.

"În această dimineaţă toţi angajaţii au părăsit clădirea. Am primit un ordin oficial în acest sens", a declarat acest oficial fără alte precizări.

Sute de protestatari au intrat cu forţa în Parlament.


Actualizare ora 12:17 "Întâlnirea dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia este "în curs de desfăşurare", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Kiev.  

Miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia au sosit joi dimineaţa la Kiev, în încercarea de a convinge puterea şi opoziţia să găsească o soluţie la criza din ţară.

Anterior, presa a relatat că această întâlnirea ar fi fost anulată din motive de securitate, după ce violenţele au reizbucnit joi la Kiev, provocând moartea a cel puţin 17 manifestanţi.


Actualizare ora 12:00 AFP informează că numai în violențele de astăzi au fost uciși 17 oameni, bilanțul total al persoanelor decedate ridicându-se la 45. 

Un jurnalist a putut să vadă zece cadavre zăcând pe jos în Piaţa Independenţei (Maidan), în centrul Kievului, în faţa Hotelului Kozaţki. Alt jurnalist a numărat şapte cadavre în holul Hotelului Ucraina, situat de cealaltă parte a pieţei.

Opoziția susține că 50 de polițiști s-au predat manifestanților.


Actualizare ora 11:40 Unii sportivi ucraineni vor părăsi Jocurile Olimpice de la Soci din cauza violenţelor care au loc în ţara lor, a anunţat Comitetul Olimpic Internaţional, citat de BBC News Online.  


Actualizare ora 11:15 Canada şi Marea Britanie au decis închiderea ambasadelor de la Kiev din motive de securitate.


Actualizare ora 11:00 Violenţe şi împuscături la Kiev, chiar în ziua de doliu naţional. În această dimineaţă, s-au auzit focuri de armă în Piaţa Independenţei, şi potrivit presei încă un om a murit în confruntările dintre manifestanţi şi poliţişti, astfel că numărul victimelor a ajuns la 29. 

Potrivit Reuters, în Piaţa Independenţei - care este controlată de manifestanţi - pot fi văzute 10 cadavre. Nimeni nu ştie exact ale cui sunt. Mai mult, trupele speciale au intervenit în Parlament, pentru evacuarea manifestanţilor care reuşiseră să intre în sediul legislativului.

Emisarii europeni au anulat negocierile cu Viktor Ianukovici după ce violențele au reizbucnit în capitala Ucrainei. 


Actualizare ora 10:05 Violenţele s-au reluat joi la Kiev, unde un fum dens a invadat Piaţa Independenţei, în timp ce apeluri la consolidarea baricadelor se aud peste tot, relatează Russia Today, în pagina electronică. Protestatarii au determinat forţele de securitate să se retragă din Piaţa Independenţei, în timp ce poliţia susţine că 20 dintre agenţii săi au fost răniţi. Bilanţul violenţelor a ajuns la 28 de morţi şi 287 de persoane spitalizate, a anunţat Ministerul ucrainean al Sănătăţii. 


Mii de oameni au rămas peste noapte în Piaţa Independenţei şi au continuat să protesteze paşnic, printre baricadele în flăcări. Manifestanţii au smuls pietre din pavaj, gata să se apere în caz că sunt atacaţi de jandarmi.

După o discuţie cu preşedintele Viktor Ianukovici, liderii opoziţiei au dat asigurări că trupele antirevoltă nu vor mai interveni, deocamdată, împotriva manifestanţilor.

O operaţiune antiteroristă la nivel naţional. Oraşul Liov, din vestul Ucrainei, şi-a declarat autonomia

Deşi s-a ferit să declare starea de urgenţă, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a înlocuit pe şeful Statului Major al armatei, cunoscut pentru vederile sale pro-europene, şi a ordonat o operaţiune antiteroristă la nivel naţional care acordă puteri extinse armatei. Militarii pot de acum să facă uz de arme şi să limiteze circulaţia, pentru neutralizarea extremiştilor prezenţi printre manifestanţi.

Noil măsuri vin după violenţele de marţi, fără precedent în istoria recentă a Ucrainei, care au adus Ucraina în pragul războiului civil.

Între timp, militanţii pro-europeni au deschis al doilea front, în vestul ţării. Locuitorii de acolo doresc ca ţara să urmeze drumul integrării în Uniunea Europeană. Aşa că oraşul Liov şi-a declarat autonomia, după ce manifestanţii au ocupat sediul administraţiei regionale şi cel al poliţiei şi au instituit brigăzi de autoapărare.

În oraşul Lutsk, protestatarii l-au capturat pe reprezentantul guvernului în regiune. Tot în vest, manifestanţii au blocat un punct de trecere a frontierei cu Polonia.

Reacţii internaţionale

După violenţele extreme de la Kiev, liderii occidentali au facut apel către preşedintele Viktor Ianukovici să nu mai folosească forţa împotriva manifestanţilor. În timp ce oficialii europeni îşi trimit reprezentanţi la Kiev pentru discuţii cu şeful statului, de peste ocean, preşedintele american Barack Obama avertizează că vor exista consecinţe dacă limitele vor fi din nou depăşite.

La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în caz de nevoie, România poate prelua pentru început 3500 de refugiaţi din Ucraina în spaţii de cazare şi a făcut un nou apel: „S-a trecut un prag şi nu se poate merge mai departe. Este foarte adevărat că forţele de ordine au fost provocate, dar răspunsul a fost disproporţionat. Fac un apel şi la cei trei lideri ai opoziţiei să nu îşi combine mişcările cu cele generate de grupări extremiste”, a spus şeful statului.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a transmis un avertisment Ucrainei. „Ne aşteptăm ca guvernul Ucrainei să dea dovadă de reţinere, să nu recurgă la forţă împotriva manifestanţilor paşnici. Vom monitoriza îndeaproape situaţia, recunoscând alături de partenerii europeni şi comunitatea internaţională că vor exista consecinţe dacă oamenii trec de acea linie”, a spus liderul de la Casa Albă.

În acest timp, Angela Merkel a anunţat la Paris, unde s-a întâlnit cu preşedintele Franţei şi cel al Comisiei Europene, că împreună cu Vladimir Putin au convenit să facă tot ce este necesar pentru a împiedica o escaladare a violenţelor în Ucraina. „Vrem să facem tot ce putem pentru a găsi o soluţie politică”, a spus cancelarul german. Şi preşedintele Comisiei Europene şi-a exprimat poziţia: „Condamnăm în cei mai fermi termeni violenţa, pentru că nu reprezintă o soluţie la criza politică”, a spus Jose Manuel Durao Barroso.

În acest timp, Rusia acuză opoziţia ucraineană că instigă la violenţă. „Rusia face apel către liderii Pieţei să oprească vărsarea de sânge în ţară şi să reia dialogul cu autorităţile legitime fără nici o ameninţare sau ultimatum. Ucraina este un stat prieten şi un partener strategic al Rusiei şi ne vom folosi toată influenţa pentru a aduce calmul şi pacea în ţară”, a anunţat Alexander Lukaşevici, purtător de cuvânt al ministerului rus de Externe.

În urma violenţelor de la KIev, Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut o anchetă independentă care să stabilească cine este responsabil de moartea şi rănirea oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri