Premierul Bulgariei rămâne ferm: „La Summitul NATO tema flotei comune nu va fi discutată”

Data publicării:
premierul bulgar Boiko Borisov
FOTO: Getty Images

 

Sursa foto: Gulliver/GettyImages

„În cadrul politicii comune de sancțiuni încercăm să ducem [față de Rusia] o politică echilibrată, de aceea am spus că doresc să văd în Marea Neagră veliere”, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, într-o intervenţie avută marţi în Parlamentul de la Sofia şi preluată de europalibera.org

Explicaţiile lui Borisov pe tema iniţiativei României la Marea Neagră vin la aproape două săptămâni de la vizita preşedintelui Klaus Iohannis în ţara vecină.

Cu acea ocazie, între poziţiile exprimate de oficialii de la Bucureşti şi Sofia au devenit vizibile diferenţe majore, o lipsă de sincronizare făcându-se totodată simţită şi la nivelul preşedintelui şi a premierului Bulgariei.

Cum explică acum Boiko Borisov apariţia acelei situaţii?

Potrivit acestuia, iniţial problema fusese pusă de premierul Dacian Cioloş, care a prezentat inlcusiv ideea semnării unui memorandum.

Răspunsul Sofiei, susţine Borisov, a venit în următorii termeni: „Avem multe sarcini de rezolvat, multe am și rezolvat, avem 110 de militari în Afganistan în timp ce alte țări membre NATO și-au retras contingentele”.

Mai departe: „Sunt convins, colegul Cioloș m-a înțeles. Drept urmare tema nu a fost abordată în cadrul conferinței de presă comună. După o săptămână însă președintele României Klaus Iohannis a pus-o din nou”, a precizat liderul bulgar.

Acum, potrivit lui Boiko Borisov, din perspectiva Bulgariei câteva lucruri s-ar fi limpezit:

*„La summitul NATO de la Varșovia tema flotei comune a Bulgariei, României și Turciei nu va fi discutată”.

* Miniştrii bulgari vor explica poziţia ţării lor în discuţiile informale cu omologii români.

*„Noi cu România vom putea face zilnic exerciții militare în scopul de a îmbunătăți gradul de cooperare între cele două flote”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri