Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei: România mi-a închis spațiul aerian. MAE de la București reacționează

Data publicării:
rogozin twitter

 

Dmitri Rogozin a mai spus că și Ucraina i-a refuzat accesul în spațiul său aerian și că va părăsi Transnistria în pofida acestei interdicții. „Data viitoare voi zbura la bordul unui TU-160”, afirmă vicepremierul rus, referindu-se la o clasă de bombardiere rusești.

Vicepremierul rus a sărbătorit ieri Ziua Victoriei la Tiraspol, în regiunea separatistă Transnistria.

Înainte de a ajunge la Tiraspol, vicepremierul rus a acuzat Kievul că nu i-a permis accesul în spațiul aerian al Ucrainei așa că el a zburat prin spațiul aerian al României.

Dmitri Rogozin se află pe lista cu oficialii ruşi sancţionaţi de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că nu are voie să pună piciorul în spaţiul comunitar, dar poate străbate spaţiul aerian al statelor membre. 

Oficialul rus i-a avertizat pe liderii de la Chişinău că apropierea de Uniunea Europeană va avea consecinţe grave. El a avut un mesaj şi în ceea ce priveşte Transnistria. Vicepremierul rus afirmă că acest teritoriu este sub „protectorat rus”. Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană luna viitoare.

Reacția MAE: Declarație foarte gravă

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vice-premierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților de la Moscova, Ministerului rus de Externe, să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO.

În același timp, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că România a susținut, susține fără echivoc și respectă întru totul regimul de sancțiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Informații suplimentare:

Potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea „Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă” (s.n), anexa conţinând lista persoanelor sancţionate.

Vicepremierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin se regăsește în anexa conţinând lista persoanelor sancţionate”.

Totuși, aeronava vicepremierului rus a trecut prin spațiul aerian românesc când s-a îndreptat către Transnistria. Oficialul rus dezvăluise, tot pe Twitter, că pilotul a fost întrebat de controlorii de zbor români şi bulgari dacă la bord se află o persoană care are interdicţie în aceste ţări. Potrivit reglementărilor, o persoană cu interdicție nu are voie să pună piciorul în spaţiul comunitar, dar poate străbate spaţiul aerian al statelor membre

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri