Guvernul Spaniei schimbă drastic legea avortului. Se anunță manifestații de amploare

Data publicării:
femei singure -Mediafax Foto-Octav Ganea 1

Conform proiectului de lege adoptat de guvern, vor fi eliminate posibilitățile ca o femeie să avorteze până la împlinirea a 14 săptămâni de sarcină sau chiar până la 22 de săptămâni, dacă medicii constată că fătul are malformații grave. Guvernanții spun că astfel se respectă dreptul la viață al copilului nenăscut, chiar dacă acesta ar avea malformații. În plus, pentru a avorta o femeie din Spania va avea nevoie de aprobarea a doi medici de specialitate, alții decât acela care intervine chirurgical pentru a întrerupe sarcina, transmite corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu.

În cazul unui făt cu malformații grave, tot câte doi medici independenți trebuie să pregătească un raport, prin care să spună dacă viitoarea mamă ar putea fi afectată după naștere sau să constate că fătul are malformații extrem de grave.

Singura variantă în care este permis avortul este în cazul în care fătul apare în urma unui viol. În rest chiar și minorele trebuie să aibă acceptul scris al părinților, ceea ce din 2010 nu mai era necesar.

Această modificare a fost de fapt o promisiune a popularilor în campania electorală, atunci când pledau pentru o și mai mare apropiere de perceptele Bisericii Catolice.

În schimb, asociațiile de apărare a drepturilor femeilor sunt indignate, spunând că Spania se întoarce în anii dictaturii și femeile vor muri pe capete încercând să avorteze.

În Spania, în timpul dictaturii lui Franco avortul era interzis și abia din 1985 femeile au putut să decidă pentru ele dacă doresc sau nu să aducă pe lume un copil. Deja se anunță manifestații de amploare până când aceasta lege va ajunge în Parlament, unde există toate șansele să fie adoptată, în condițiile în care partidul de guvernamânt are o majoritate de 70%


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri