MOLDOVA. Fostul premier Vlad Filat a fost arestat preventiv

Data publicării:
vlad filat2 foto facebook 18 10 2015

Actualizare 17:00. Vlad Filat a fost arestat. El nu a fost adus la Judecătoria Buiucani.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale din Academia Română, a declarat pentru Digi24 că „arestarea lui Vlad Filat nu va fi un episod geopolitic, nu va avea drept consecință schimbarea axei geostrategice a Republicii Moldova.”

Democrația Republicii Moldova e fragilă, totul e fragil într-un stat precum Republica Moldova, statul însuși e extrem de fragil. În Republica Moldova legătura între bani și putere este atât de puternică încat orice gest care se întâmplă din orice domeniu are conotații politice. Dacă această arestare poate avea conotații politice, dincolo de aceste conotații nu va avea ca efect resetarea alianței de guvernare de la Chișinău, nici măcar anticipate, prin urmare Republica Moldova va rămâne cu o alianță de guvernare orientată proeuropean. Republica Moldova va trece testul arestării unui fost premier”, a punctat Dan Dungaciu, la Digi24.


Actualizare 14.30. De mai bine de o oră, un judecător din Chişinău deliberează asupra cererii procurorilor anticorupţie moldoveni de arestare pentru 30 de zile a fostului premier Vlad Filat. Asta în condiţiile în care, încă de dimineaţă, Judecătoria unde a avut loc procesul, în lipsa fostului lider liberal-democrat, este înconjurată de forţe de ordine care îi supraveghează pe cei câteva sute de protestatari împărţiţi în două tabere - pro şi contra arestării.


Judecătorii sunt aşteptaţi să dea o decizie în şedinţa care începe în jurul orei 9. Procesul a fost amânat ieri după ce avocatul politicianului a declarat că nu a reuşit să se familiarizeze cu dosarul.

Vlad Filat a fost reţinut joi, după un vot în Parlamentul de la Chişinău care a decis ridicarea imunităţii omului politic. El este acuzat că în perioada în care a fost premier a primit bunuri şi servicii necuvenite în valoare de 250 de milioane de dolari. Chişinăul a chemat chiar un procuror DNA din România, specialist în cazuri de corupţie la nivel înalt, pentru consultări.

Citiți și: Reținerea fostului premier Vlad Filat agită spiritele la Chișinău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri