Manifestaţie-gigant împotriva separării Scoției de Regatul Unit

Data publicării:
scotia

Pe muzica fanfarelor, zeci de mii de oameni, membri ai organizaţiei protestante Ordinul Portocaliu, au cerut pe străzile din Edinburgh ca Scoţia să rămână parte a Regatului Unit, aşa cum este de 300 de ani.

Este foarte important să rămânem aici pentru stabilitatea ţării noastre. Am trecut prin toate împreună, am mers la războaie împreună, am rămas împreună. Şi nu mi-ar plăcea să mă despart de ceva care a fost o tradiţie pentru familia mea, timp de 300 de ani”, spune un protestatar.

Guvernul de la Londra încearcă din răsputeri să evite separarea şi avertizează că o eventuală independenţă a Scoţiei ar face mult rău tuturor.

„Facturi mai mari la alimente şi la celelalte produse, pierderea locurilor de muncă, distrugerea oportunităţilor de investiţie. Intrăm pe un teren economic minat”, spune fostul premier Gordon Brown.

Liderii separatişti nu se lasă însă impresionaţi.

„Scoţienii nu vor fi păcăliţi de preţul petrolului, de marile pieţe sau de marele guvern de la Londra. Nu vom permite să pierdem această şansă unică în viaţă să construim o ţară mai prosperă şi o societate mai echitabilă”, spune Alex Salmond, liderul Partidului Naţional Scoţian.

Referendumul pentru independenţă va avea loc la 18 septembrie şi se anunţă o prezenţă uriaşă la urne, de peste 80% dintre votanţi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri