Presa internațională, despre discursul lui Vladimir Putin de la Soci: „Ursul rus își marchează teritoriul”

Data publicării:
vladimir putin cuvantare anuala - captura RT

„Vladimir Putin face Occidentului o ofertă pe care a ambalat-o într-o ameninţare” scrie Financial Times. A fost un discurs antiamerican plin de invective, care a ţinut prima pagină a ziarelor. Însă dincolo de vitriolul aruncat, preşedintele Rusiei a cerut Vestului să facă o alegere: să lucreze cu Moscova şi cu alte economii emergente pentru o ordine globală echitabilă. În caz contrar, lucrurile vor deveni într-adevăr serioase.

Postul de radio Vocea Rusiei îl citează pe politologul Dmitri Simes, editorul publicaţiei de politică externă „The National Interest”: „A fost un discurs foarte dur”, spune acesta. „Cu discursul lui Putin putem sau nu fi de acord, însă el atrage atenția și îi obligă pe oameni să mediteze. Acesta nu este discursul unui lider care este încolțit de sancțiuni și încearcă să găsească o ieșire demnă. Acesta este discursul liderului unei mari puteri nucleare, de care trebuie să se țină cont, indiferent dacă acest lucru place sau nu”.

Agenţia RIA Novosti vine cu un argument forte: Opinia fostului lider URSS, Mihail Gorbaciov. „Discursul a fost tulburător. Cred că nu a mai existat vreun mesaj ca acesta de când este preşedinte Putin. Sunt de acord cu toate opiniile pe care le-a exprimat”.

Presa elveţiană priveşte cu mai multă detaşare şi trage linie: „Ursul rus îşi marchează teritoriul”. Statele Unite au fost în centrul criticilor. Putin a repoşat Washingtonului dictatura în politicile globale şi îi pune în cârcă situaţia gravă din Libia, Irak şi Siria.

Revista americană The Atlantic caută mai degrabă numitorul comun între Washington şi Kremlin. Este vorba despre construirea a sute de noi locuinte în Iersualimul de Est. Iar Vladimir Putin a vorbit în cadrul Clubului Valdai despre „Umilirea poporului palestinian care reprezintă un pericol şi o sursă de instabilitate care trebuie îndepărtată”.

Ce este Clubul Valdai

Clubul Valdai este un cadru de discuţii pe teme de politică externă şi internă a Rusiei, la care iau parte analiști politici şi militari, profesori de la marile universități din lume, oficiali ruşi şi străini. Pe scurt, Clubul adună, în fiecare an, elitele care influenţează deciziile politicienilor. Clubul a fost botezat după lacul Valdai, în apropierea căruia a avut loc, în 2004, prima reuniune a grupului de discuţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri