Rusia recunoaște Crimeea ca stat suveran și independent. Putin se adresează marți Parlamentului

Data publicării:
PUTIN PREOCUPAT-AFP Mediafax Foto-ALEXANDER NEMENOV-2

FOTO: AFP/ MEDIAFAX

Decretul prezidențial a intrat în vigoare imediat după semnare.

Documentul precizează că această recunoaștere a Crimeei vine ca o consecință a referendumului desfășurat duminică în republica autonomă ucraineană.

Site-ul Kremlinului mai anunță că președintele se va exprima, marți, în fața camerelor reunite ale Parlamentului rus, dar și a societății civile în legătură cu cererea Republicii Crimeea și a orașului Sevastopol de a fi incluse în Federația Rusă.

Discursul va avea loc la ora locală 15.00 (13.00, ora României).

Preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Serghei Narîșkin, a declarat luni că vor fi adoptate „rapid și eficient” toate măsurile necesare care să permită alipierea Crimeei la Rusia.

Conform dreptului internaţional, recunoaşterea Crimeei ca stat independent este o etapă necesară pentru integrarea în Rusia, pentru că o astfel de acţiune trebuie să aibă loc în urma unui acord între două state independente.

O delegaţie din Crimeea, condusă de premierul separatist Serghei Aksionov, a sosit luni la Moscova. Un proiect de lege privind alipirea peninsulei la Federaţia Rusă urmează să fie supus la vot, vineri, în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlementului rus.

Aproape 97% dintre alegătorii din Crimeea au votat duminică pentru ieşirea din Ucraina şi alipirea la Federaţia Rusă.

Parlamentul din Crimeea a adoptat luni o rezoluție cu privire la această alipire şi naţionalizarea bunurilor statului ucrainean din regiunea secesionistă.

Votul masiv al locuitorilor din Crimeea în favoarea intrării teritoriului în componenţa Federaţiei Ruse oferă puţine opţiuni noului Guvern ucrainean pentru recuperarea regiunii separatiste, dar ar putea ajuta Kievul să-şi consolideze relaţiile cu Occidentul.

Peninsula de la Marea Neagră, cedată Ucrainei de liderul societic Nikita Hruşciov în 1954, se află în centrul celei mai dure confruntări diplomatice dintre Moscova şi ţările occidentale de la sfârşitul Războiului Rece.

În plus, votul masiv în favoarea alipirii Crimeei la Rusia la referendumul de duminică consolidează poziţia separatiştilor proruşi, care controlează majoritatea infrastructurii din regiune, instituţiile oficiale şi televiziunea, inclusiv Poşta locală.

În faţa acestora, Ucraina şi aliaţii occidentali au puţine opţiuni pentru a-l împiedica pe preşedintele Vladimir Putin să pună Crimeea sub controlul său, acţiune pe care o consideră ilegală.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri