Silvio Berlusconi, condamnat definitiv la patru ani de închisoare

Data publicării:
silvio berlusconi afp 1

Silvio Berlusconi a fost condamnat în dosarul Mediaset, în primă instanţă, la patru ani de închisoare şi cinci de excludere din funcţiile publice. Fostul premier a fost acuzat că a mărit artificial preţul drepturilor de difuzare a unor filme, prin intermediul unor societăţi fictive, în cadrul imperiului său media. Statul italian a fost astfel păgubit cu aproape 200 de milioane de euro.

Cel mai probabil fostul premier va sta în arest la domiciliu, având în vedere că are peste 70 de ani. 

Împreună cu Berlusconi au fost condamnaţi foşti directorii executivi ai trustului Mediaset Daniele Lorenzano şi Gabriella Galetto, precum şi producătorul cinematografic Frank Agrama.

Cazul se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox, amintește Mediafax.

Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an de închisoare, pe care aproape sigur nu îl va ispăşi, dată fiind vârsta înaintată. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii.

Pînă acum, numele fostului premier italian a apărut în aproape 20 de dosare. De la intrarea lui în politică, în 1994, Berlusconi a fost condamnat la un total de peste 11 ani de închisoare. Totuşi, aceasta este prima sentinţă definitivă dată pe numele său.

Pe numele lui Silvio Berlusconi mai este pe rol aşa-numitul caz Rubygate, dosar în care Tribunalul din Milano l-a condamnat la 7 ani de închisoare - 6 pentru abuz de putere şi unul pentru prostituţie cu minori. Dacă această din urmă condamnare va rămâne definitivă, fostul premier trebuie să-şi ispăşească pedeapsa după gratii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri