VIDEO Încolţit la Vilnius. Preşedintele Lituaniei către Viktor Ianukovici: „Noi am stat o iarnă în frig din cauza Rusiei. Am rezistat”

Data publicării:
ianu

O înregistrare video îl surprinde pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici explicând încurcat cum a fost nevoit să facă faţă presiunii ruseşti de trei ani încoace, de unul singur. Cancelarul german Angela Merkel îi reproşează liderului de la Kiev decizia de nu semna Acordul de Asociere cu UE, iar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spune că un dialog trilateral aşa cum vrea Kievul nu este pe placul lui. Dialogul s-a produs joi seară în capitala Lituaniei, ţara care care asigură preşedinţia semestrială a UE.

Conversaţiile sunt redate într-o înregistrare video postată de preşedinţia Lituaniei pe Youtube şi avea de fapt scopul de a reda atmosfera plăcută de la dineul informal al liderilor europeni la Vilnius:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Câteva dintre replicile istorice surprinse de camera de luat vederi:

Jose Manuel Barroso, preşedintele CE: „Nu va fi credibil un acord pentru un grup de lucru (Ucraina – UE – Rusia).

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, către liderul de la Kiev: „Ne-am fi aşteptat la mai mult.

Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, vădit încurcat: „Situaţia economică din Ucraina este foarte dificilă. Avem mari probleme cu Moscova. Vreau să mă înţelegeţi: am fost singur cu Rusia trei ani şi jumătate, într-o luptă inegală.

Într-o declaraţie acordată publicaţiei Financial Times, Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei, îşi exprimă dezacordul faţă de atitudinea lui Ianukovici şi subliniază că „depinde de voinţa unui popor de a accepta şi reacţiona la presiuni externe precum cele exercitate de Rusia.” De altfel, „Lituania a fost supusă la astfel de presiuni (din partea Moscovei) timp de 20 de ani… Inclusiv o blocadă economică la începutul anilor 90, când timp de opt luni am stat în frig, nu am avut căldură şi apă caldă o iarnă întreagă”, a adăugat liderul de la Vilnius.

Potrivit unor surse citate de Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, o replică ce rezumă declaraţia de mai sus i-ar fi fost adresată de aceeaşi Dalia Grybauskaite lui Ianukovici cu ocazia dineului de joi: „Pe noi ne-au ţinut ruşii în frig o iarnă întreagă, asta e, trebuie să rezişti.

Potrivit publicaţiei EU Observer, liderii europeni l-au asigurat pe Ianukovici că Acordul de asociere cu Uniunea Europeană încă poate fi semnat, mai exact la viitorul summit, care va avea loc la începutul anului viitor. S-a dat de înţeles de asemenea că Ucraina poate primi mai multă asistenţă financiară în caz că se răzgândeşte.

Puţini apreciază însă că această răzgândire se va produce înainte de alegerile din 2015 din Ucraina, unde liderului de la Kiev i s-a promis susţinere din partea Rusiei.

Clipul complet, aici:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri