Vladimir Putin, faţă în faţă cu Petro Poroşenko: o întâlnire este posibilă vineri. Între timp, în Ucraina, luptele continuă

Data publicării:
putin-6

Vladimir Putin ar putea avea o întâlnire cu noul preşedinte al Ucrainei, în Franţa. Petro Poroşenko, liderul ales de la Kiev, spune că întâlnirea ar putea avea loc în contextul în care ambii participă vineri la manifestările dedicate aniversării debarcării aliaţilor în Normandia. La rândul său, preşedintele rus a declarat pentru un post francez de televiziune că este pregătit să discute cu omologul său de la Kiev. Între timp, în estul Ucrainei continuă violenţele, iar guvernul se pregăteşte să instituie legea marţială, la două luni de la începerea ofensivei militare împotriva separatiştilor.

Miercuri a fost încă o zi de lupte grele în estul Ucrainei, unde militarii Kievului s-au luptat cu separatiştii. Rafalele de mitralieră au putut fi auzite ore întregi, iar sute de oameni şi-au părăsit locuinţele.

În timp ce în Ucraina se dau lupte, situaţia din ţară este discutată la Bruxelles de liderii celor mai industrializate şapte state. „În primul rând, vom discuta despre cum putem sprijini Ucraina, după alegerea unui nou preşedinte. În cel de-al doilea rând, vom discuta cu Rusia despre măsurile care trebuie luate, iar în al treilea rând - şi o spunem din nou - dacă nici una dintre soluţii nu va avea succes, rămâne cea a adoptării unor noi sancţiuni”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Într-un interviu acordat unui post francez de televiziune, Vladimir Putin le-a luat apărarea separatiştilor din estul Ucrainei. „Sunt oameni care au anumite drepturi, politice, umanitare şi trebuie să aibă dreptul să le folosească. Primul lucru pe care l-au făcut noile autorităţi a fost să le interzică minorităţilor etnice să îşi folosească limba maternă”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Între timp, preşedintele ales al Ucrainei a declarat că ar putea avea o întâlnire cu Vladimir Putin în Franţa. Cei doi vor participa vineri la manifestările dedicate debarcării din Normandia, iar o eventuală întâlnire a fost confirmată şi de omologul său rus. „După cum stau lucrurile acum, o întâlnire între mine şi Putin nu este avută în vedere, dar nu exclud că ar putea avea loc într-o formă sau alta. Pe 7 iunie îmi voi prezenta planul de pace, propunerea mea de instaurare a legii, ordinii şi păcii”, a spus Poroşenko.

Noul preşedinte ucrainean anunţă acest plan de pace în ziua în care depune jurământul în faţa Parlamentului. La ceremonie a fost invitat şi vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri