BNR: Cursul euro-leu va fi caracterizat de volatilitate în următoarele zile

Data publicării:
crop dan suciu -Mediafax Foto

„Mi-e greu să speculez, dar e simplu de spus că va fi o volatilitate pe toate piețele”, a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu.

Întrebat, concret, dacă euro va crește sau nu, el a răspuns: „Vă pot spune că va fi o volatilitate, nu cred că e momentul să punctăm momentul euro-leu pe baza unei singure zile, am avut o zi de deprecieri, dar au urmat câteva aprecieri, întotdeauna deciziile de raportare la o evoluție valutară nu se iau pe timp scurt și nici pe momente de emoție foarte mare”, a subliniat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR se declară încrezător că România poate face faţă acestei instabilităţi.

„Nu avem elemente de îngrijorare. Sigur că pe termen mediu și lung lucrurile se pot schimba. Noi nu suntem în centrul acestei crize, sigur că vom fi afectați, dacă lucrurile iau amploare și devin mai complicate, suntem în zona secundară, nu suntem în zona euro, suntem o economie care e capabilă în acest moment să perceapă și să resoarbă anumite șocuri care pot apărea, pentru că avem acei indicatori macroeconomici la niveluri rezonabile, foarte bune”, a explicat la Digi24 purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

De la începutul crizei elene a lichidităţilor, oficialii BNR au dat asigurări că românii care au bani într-una din cele patru bănci cu capital grecesc nu au motive de îngrijorare. Băncile nu depind de banii băncilor-mamă, se supun legislaţiei româneşti şi sunt permanent supravegheate, a explicat BNR.

Dan Suciu spune că, după referendumul din Grecia, nu se pot imaginea foarte multe scenarii alternative, dar o reformă a fiscalității și a cheltuielilor publice grecești e de neevitat. „Cine spune că se votează împotriva austerității...îmi pare rău, dar austeritatea nu se respinge prin vot, ci prin măsuri economice”, a punctat purtătorul de cuvânt al BNR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri