TEROARE LA PARIS. Corespondență din Franța: „Oamenii sunt triști, sunt prudenți, dar nu sunt îngenunchiați”

Data publicării:
PARIS 19 ATAC RESTAURANT ZONA CARANTINA INTERVENTIE GettyImages-497047774

Actualizare DUMINICĂ, 15 noiembrie, ora 0:00 Poliţiştii fac percheziţii în casa familiei unuia dintre teroriştii care au fost identificaţi, un cetăţean francez în vârstă de 29 de ani. În acelaşi timp, Agenţia Reuters scrie că un oficial din Guvernul elen a spus că un al doilea atacator ar fi trecut prin Grecia. Autorităţile franceze au confirmat faptul că lângă unul dintre atacatorii sinucigaşi a fost găsit un paşaport sirian. Iar în capitala franceză s-au declanşat, în ultima oră, mai multe alerte de posibile atacuri care s-au dovedit deocamdată a fi false.

Actualizare 23:45 Doi bărbați căutați de poliția franceză în cadrul atentatelor comise vineri la Paris au fost înregistrați în Grecia ca solicitanți de azil în acest an, a anunțat poliția greacă, informează AFP, citată de Agerpres.

Actualizare 22:14 Mai mulți cetățeni străini, printre care și doi români, se numără printre victimele atentatelor de vineri seară din Paris, care au făcut 129 de morți și 352 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat sâmbătă că doi cetățeni români au murit în atentatele care au avut loc la Paris în cursul nopții, iar doi au fost răniți ușor. 

Cel puțin doi cetățeni belgieni au decedat, potrivit MAE de la Bruxelles, la fel și un spaniol de 29 de ani care asista, împreună cu sora sa, la concertul unei trupe rock americane la sala Bataclan din centrul Parisului. Un portughez de 63 de ani care locuia la Paris și lucra în sistemul de transport de pasageri și-a pierdut viața la Stade de France, în nordul Parisului. Un cetățean britanic a fost ucis și alți câțiva au fost răniți, a anunțat Foreign Office, fără a preciza numărul răniților. 

Au fost ucise două tinere tunisience, surori, care veniseră în regiunea Creusot (centru-est) și sărbătoreau la Paris ziua de naștere a unei prietene, potrivit MAE tunisian. 

Purtătorul de cuvânt al diplomației suedeze a declarat că este posibil ca un suedez să fi fost ucis și un altul rănit. Mai mulți americani se află printre victimele rănite, dar numărul lor nu este precizat. „Le oferim asistență consulară”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației americane. 

Actualizare 21.45 Doi migranți înregistrați în Grecia sunt căutați de poliție în legătură cu atacurile de la Paris, potrivit poliției elene.

Actualizare 20.41 Procurorul șef al Parisului a anunțat, într-o conferință de presă, că au fost trei echipe coordonate de teroriști.

Teroriștii au folosit arme automate de tip Kalașnikov și „dispozitive explozive identice”, iar scopul lor a fost de a face „cât mai multe victime”.

Unul dintre atacatori a fost identificat formal. 

Este vorba despre o persoană născută în 1985, în Franța. Bărbatul a fost condamnat de opt ori între 2014 și 2010 și a avut un dosar „S”, pentru radicalizare, în 2010, a anunțat procurorul Parisului François Molins. 

Procurorul a mai spus că atentatele s-au soldat cu 352 de răniți, dintre care cel puțin 99 sunt în stare foarte gravă.

Pe de altă parte, autoritățile belgiene au deschis o anchetă, după ce o mașină înregistrată în Belgia și închiriată a fost găsită în apropierea sălii Bataclan. Au fost făcute și mai multe arestări. Nu se precizează însă care este legătura dintre persoanele arestate și atacurile de la Paris.

Actualizare 201.12 Bilanțul atacurilor a crescut. Este vorba despre 129 de morți.

Actualizare 20.03 Trimisul special Digi24 la Paris, Sanda Nicola, este în apropierea sălii de concerte Bataclan. Ea povestește că locul seamănă „izbitor” cu intrarea în clubul Colectiv, după incendiul din urmă cu două săptămâni – oamenii au venit cu flori și lumânări să aducă un omagiu victimelor.

Sunt oameni care se îmbrățișează și oameni care plâng”, relatează Sanda Nicola.

Oamenii din Paris sunt foarte triști, sunt prudenți, dar nu sunt îngenunchiați, mai spune trimisul special al Digi24.

Actualizare 19.30 Le Figaro îl citează pe ministrul belgian al Justiției, care spune că poliția a reușit să aresteze trei tineri bănuiți că ar fi implicați în atacurile de seara trecută.

Este posibil să fie vorba despre o a doua echipă de atacatori care ar fi reușit să fugă după atacurile de aseară.

Actualizare 19.15. Pașaportul sirian descoperit la Paris asupra trupului unuia dintre atacatorii sinucigași aparține unei persoane care a trecut acum o lună prin Grecia. Un oficial elen a lăsat să se înțeleagă că bărbatul s-ar fi înregistrat ca refugiat.

Actualizare 19.00. MAE a anunțat că încă un cetățan român a fost rănit ușor în urma atentatelor din Paris.  

Actualizare 17.04. În acest moment, la palatul Elysee are loc o reuniune a consiliului de miniștri.

Zeci de oameni din Paris au mers la spitale pentru a dona sânge. Medicii le-au cerut donatorilor să revină săptămâna viitoare, deoarece pentru moment au suficiente rezerve, dar va fi nevoie de sânge și în perioada următoare, relatează Liberation.

La Paris a fost anulat un festival de muzică rock ce urma să se desfășoare în acest sfârșit de săptămână. De asemenea, U2 și-a anulat concertele programate în capitala Franței sâmbătă și duminică.

Meciul de fotbal dintre Anglia și Franța nu va fi amânat. Partida se va desfășura marți, pe stadionul Wembley din Londra.

ziare franta GettyImages
ziare franta GettyImages

Actualizare 16.30. Numărul răniților a crescut la 300. 80 sunt în stare gravă. 

Actualizare 16.00. Unul dintre autorii atentatelor de la Paris a fost identificat pe baza amprentelor. Este vorba de un cetățean francez. Poliția anunță că s-a declanșat o operațiune pentru identificarea tuturor teroriștilor, însă acest lucru nu va fi realizat imediat, deoarece este nevoie de teste ADN.

Poliția a lămurit și problema posibililor suspecți urmăriți pe o autostradă din apropierea Parisului. Potrivit autorităților franceze a fost vorba despre un bărbat care a schimbat brusc direcția de mers, fapt ce a ridicat suspiciuni. După verificări s-a constatat că bărbatul nu avea nicio legătura cu atentatele de vineri noapte.

Actualizare 15.00 În aceste momente o urmărire este în plină desfășurare în apropierea Parisului. Polițiștii francezi urmăresc o mașină care a spart o barieră a autorităților. Potrivit primelor informații, în mașină se aflau mai mulți bărbați înarmați.

ACTUALIZARE 14.00

MAE a anunțat decesul a doi cetățeni români în atacurile de ieri de la Paris.

Anunțul Ministerului Afacerilor Externe al României:

„Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret că decesul a doi cetăţeni români în atacurile produse în cursul nopţii trecute în capital Franţei a fost confirmat de autorităţile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora şi le va acorda asistenţa consulară necesară.

Aşa cum MAE a informat anterior, un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei. Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externată.

Totodată, MAE reiterează că cetăţeanul român Andrei Marian Mihai nu a fost rănit în atacurile de la Paris. Acesta a confirmat direct unui reprezentant MAE că informaţiile apărute pe contul său de Facebook au fost postate de alte persoane şi nu sunt veridice.

Până la această oră, la nivelul Ministerului de Externe nu există alte semnalări de cazuri de cetăţeni români care ar fi putut fi răniţi sau decedaţi în atacurile de la Paris. MAE menţine permanent legătura cu autorităţile franceze competente”.

Foto: Gulliver/GettyImages

MESAJUL AMBASADEI ROMÂNIEI ÎN FRANȚA: Rugăm cetățenii români aflați în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranță transmise de autoritățile franceze și să evite orice deplasare. Dacă dețineți informații despre cetățeni români care se află într-o situație de urgență generată de atentatele în curs, contactați Ambasada României la Paris la numerele +33 (0) 68 07 13 729 și +33 (0) 1 47 05 07 55 sau la adresa de e-mail paris.consul@mae.ro.


ACTUALIZARE 13.20. Statul Islamic revendică atentatele din Franța printr-un comunicat: 

Într-un atac binecuvântat de Allah un grup de soldați credincioși Califatului a luat la țintă capitala nelegiuirilor și perversiunilor, Parisul.

Opt frați purtând centuri cu explozibil și puști de asalt au luat la țintă locuri alese minuțios din capitala Franței – stadionul pe care se disputa un meci între Franța și Germania, la care asista imbecilul Franței, Francois Hollande, Bataclan, umplut de persoane adunate pentru a venera perversitatea și în alte locuri din arondismentele(n.red. sectoarele) 10 și 11. Parisul a tremurat sub picioarele lor și străzile lui au devenit prea strâmte pentru ei. Bilanțul atacurilor este de cel puțin 200 de morți și încă pe atâția răniți, meritul fiind al lui Allah.

Franța și cei care urmează calea Franței trebuie să știe că rămân ținta principală a Statului Islamic și vor continua să simtă mirosul morții pentru că au îndrăznit să insulte numele Profetului. Acest atac este doar începutul furtunii și un avertisment pentru cei care vor să mediteze și să tragă învățăminte”, se arată într-un comunicat oficial al Statului Islamic.

ACTUALIZARE 12.45. „Ministerul Afacerilor Externe precizează că un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei. Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externată. Ministerul Afacerilor Externe depune în continuare toate eforturile pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor din Franţa se află şi alţi cetăţeni români”, se arată într-un comunicat MAE.

Sora victimei a povestit, într-o intervenție telefonică la Digi24, prin ce au trecut. Puteți urmări declarațiile femeii aici.

ACTUALIZARE 12:15. Bilanțul victimelor atentatelor din Paris a fost revizuit. În acest moment sunt 128 de morți și 250 de răniți.

ACTUALIZARE 11:55. Președintele Franței a acuzat Statul Islamic pentru atacurile de aseară din Paris: „Este un atac de război. Franța va fi nemiloasă”. De asemenea, Francois Hollande a decretat trei zile de doliu național.

„Franta a fost atacată laș, violent. Franța va fi nemiloasă, va acționa prin toate mijloacele, atât pe teritoriul Franței cât și în străinătate, împreună cu aliații noștri care sunt și ei vizați de terorism. În această perioadă dureroasă fac apel la unitate, la solidaritate, la sânge rece. Mă adresez Parlamentului reunit luni la Versailles ca să trecem peste această încercare. Franța e puternică, nimic n-o poate distruge, Franța e puternică, e vie și va triumfa împotriva barbariei, istoria ne aduce aminte de forța pe care o putem mobiliza”, a declarat Francois Hollande.


ACTUALIZARE 10:35. Autoritățile de la Paris au dat publicității un nou bilanț: 127 de morți și 180 de răniți, dintre care 80 în stare gravă.

Ministrul Afacerilor Externe român a comunicat că, până la această oră, nu există cetățeni români printre victimele atacurilor de la Paris ce au avut loc aseară.


ACTUALIZARE 7:55 
Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat de presă în care informează că până la această oră printre victimele atacurilor de la Paris nu se află cetățeni români.

În urma atacurilor care au avut loc la 13 noiembrie 2015 în capitala Franţei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a activat, în cursul acestei nopţi, celula de criză a MAE.

Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe informează că, până la această oră, nu există nicio informare oficială din partea autorităţilor franceze în acest sens.

Misiunea diplomatică română se află în contact permanent cu cetăţenii români şi cu autorităţile locale şi monitorizează desfăşurarea evenimentelor. Astfel, ambasada a contactat serviciul central de asistenţă medicală din Franţa şi spitalele pariziene care au primit răniți, pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. De asemenea, misiunea menţine legătura cu Celula de Criză a MAE francez şi Celula interministerială de Criză de la Ministerul de Interne francez, fiind în aşteptarea unei liste centralizate a persoanelor decedate sau rănite în atacuri.

Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este pregătită să acorde asistenţă consulară”, se arată în comunicatul MAE.

ACTUALIZARE 6:00 Formația rock irlandeză U2 a anunțat că își anulează concertul pe care trebuia să-l susțină sâmbătă la Paris. Concertul urma să fie transmis în direct pe HBO. 

ACTUALIZARE 5:21 Opt teroriști au murit vineri seara, dintre care șapte s-au aruncat în aer, potrivit primelor constatări ale anchetatorilor. Trei dintre cei patru care au murit în sala de concerte erau kamikaze și și-au acționat centurile cu explozibili. Cel de-al patrulea a fost ucis în timpul asaltului forțelor de ordine.

Apoi, trei kamikaze au murit la Stade de France și un altul pe bulevardul Voltaire, din apropierea sălii Bataclan. 

Sunt cel puțin 200 de răniți, dintre care 80 grav.

ACTUALIZARE 4:03 Procurorul care se ocupă de anchetă a avertizat că atacatorii pot avea complici încă în libertate.

 Au fost cel puțin șapte atacatori, dintre care patru în sala de spectacole Bataclan și cel puțin trei în apropiere de Stade de France.

Patru persoane au murit la Stade de France, dintre care cel puțin trei sunt teroriști, a anunțat oficialul. De asemenea, alți patru suspecți au murit la Bataclan. Trei dintre ei s-au aruncat în aer.

Bilanțul oficial provizoriu anunțat de autoritățile franceze este de 120 de morți, în timp ce alte surse, printre care CNN, indică peste 150 de morți.

Rafale de arme automate în plin centrul Parisului, explozii, sirene urlând, corpuri însângerate zăcând pe jos și oameni plângând - scene apocaliptice, vineri, 13 noiembrie, în capitala franceză, lovită de o serie de atentate simultane soldate cu peste 120 de morți. 

E trecut de miezul nopții. Tensiune mare în jurul sălii de concerte Bataclan, din estul Parisului, unde este în curs de desfășurare o luare de ostatici. Girofare ale poliției și pompieri. Rafale și deflagrații multiple: forțele de ordine încep asaltul. 

Oamenii sunt lipiți de telefoane, își caută cu disperare rudele. Sunt ținuți la distanță de forțele de ordine. De departe, se văd numai câteva zeci de persoane, adesea acoperite cu o pătură, escortate de poliție într-o cafenea din cartier. Pe Twitter, zeci de persoane postează fotografii și dau numele prietenilor sau rudelor care erau în sala de spectacol, întrebându-i pe ceilalți utilizatori ai rețelei dacă au vești despre ele. 

Martorii au povestit că indivizii au început să tragă încă de la intrare. Au tras în plin, în mulțime, strigând „Allah Akbar”.  A fost un infern interminabil. Cartierele din estul parizian, unde sunt numeroase baruri foarte frecventate în weekend, au fost scena principală a atacurilor de vineri seara. Foarte repede, ele au fost izolate de forțele de ordine. Armata a venit și ea în ajutor pentru a securiza zone. Legiștii încep să lucreze.

La periferia nordică a Parisului, cel mai cunoscut stadion al Franței urmează să găzduiască în iulie anul viitor finala de la Campionatul european de fotbal. Trei explozii simultane au răsunat în jurul lui, vineri seara, cel puțin una fiind provocată de un kamikaze. Meciul începuse de 25 de minute. Publicul de pe stadionul unde se juca amicalul Franța-Germania nu și-a dat seama ce se întâmplă, abia apoi au fost sunați spectatorii de prieteni și au aflat. La final, au rămas mai întâi în interior, timp în care stadionul a fost survolat de un elicopter. Abia apoi a fost evacuat, într-un relativ calm. 

Atacuri dejucate în Franța de la atentatul asupra „Charlie Hebdo”

ACTUALIZARE 3:51 „Stau la 3km (zona Saint-Mandé) de locul atacului din Rue de Charonne. Mi-am dat seama că ceva se întâmplă când am început să văd pe Boulevard Périphérique zecile de ambulanțe și de mașini de poliție. Însă am înțeles care este gravitatea faptelor când au venit două elicoptere medicale și au aterizat pe șosea, lângă Boulevard Périphérique, la 00:42 (ora locală), plecând la ora 2 (ora locală)...”, ne-a relatat pe email Andreea Armanu, studentă la Paris.

„Incredibil cum un atentat la 2000 și ceva de km ne afectează și pe unii dintre noi foarte mult. Verișoara mea a părăsit locul la două minute după ce s-a tras (era într-o zona de baruri)”, scrie Mihai.

ACTUALIZARE 3:13 La puţin timp după producerea atacurilor de la Paris, la Ambasada Franţei din Bucureşti au fost luate măsuri sporite de securitate. Sediul reprezentanţei diplomatice a fost înconjurat de poliţişti din trupele speciale.

ACTUALIZARE 3:05 „Vom duce lupta (împotriva terorismului, n.r.) , va fi fără milă”, a spus Francois Hollande la Bataclan, sala de concerte în care a avut loc atacul soldat cu zeci de morți. 

Franţa este în stare de şoc în urma celui mai grav atac terorist din istoria sa. Preşedintele Francois Hollande a decretat stare de urgenţă pe tot teritoriul Franţei, o măsură ce nu a mai fost luată de la războiul din Algeria, cu şase decenii în urmă. 

ACTUALIZARE 3:00 Publicaţia italiană Corierre della Sera şi postul Euronews spun că gruparea Statul Islamic ar fi revendicat atacurile de la Paris. Martori de la sala de concerte - acolo unde sunt și cele mai multe victime - susţin că atacatorii ar fi strigat "Asta e pentru Siria" și "Allah Akhbar". Franța este implicată în războiul din Siria.

ACTUALIZARE 2:50 Primăria din Paris a pus la dispoziţie un număr special pentru turiștii din Paris: +33 (0) 1 45 55 80 00.

ACTUALIZARE 2:40 Bilanțul total al atacurilor de vineri seara de la Paris s-ar putea ridica la peste 140 de morți.

ACTUALIZARE 2:39 1.500 de soldați vor fi mobilizați la Paris. Decizia a fost luată în urma unui Consiliu al apărării din Franța. Școlile vor rămâne închise, excursiile școlare sunt anulate. Vor fi reinstaurate controalele la frontieră, inclusiv serviciile vamale.

ACTUALIZARE 2:30  Consiliul Cultului Musulman din Franța condamnă „atacurile odioase și abjecte”, potrivit AFP.

ACTUALIZARE 2:20 Președintele Hollande se duce la locul unde a avut loc tragedia de la teatrul Bataclan. Președintele francez și-a anulat participarea la summitul G20 din Turcia, care trebuie să înceapă duminică. Pe de altă parte, Parisul trebuie să găzduiască la sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie un summit mondial pe teme de mediu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE 2:15 Ambasada României la Paris: 

„Rugăm cetățenii românii aflați în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranță transmise de autoritățile franceze și să evite orice deplasare. Dacă dețineți informații despre cetățeni români care se află într-o situație de urgență generată de atentatele în curs, contactați Ambasada României la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 și +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro”

ACTUALIZARE 2:12 SURSE DIN POLIȚIE CITATE DE AFP SPUN CĂ LA BATACLAN AR FI 100 DE MORȚI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE 2:07 Trei teroriști au fost uciși în asaltul de la Bataclan. În sală erau prezenți aproape 1.500 de spectatori în momentul în care a început atacul teroriștilor. Multe persoane au reușit să iasă din clădire.

ACTUALIZARE 2:00 Rețeaua de socializare Facebook a activat instrumentul care permite utilizatorilor să-și anunțe prietenii că sunt în siguranță.

ACTUALIZARE 1:58 Aeroportul Orly a fost închis și toate zborurile au fost suspendate, în timp ce aeroportul Roissy a rămas deschis.

ACTUALIZARE 1:54 Asaltul de la Bataclan s-a încheiat, doi teroriști au fost uciși, a declarat jurnalistul român Matei Vișniec, stabilit la Paris, citând posturile de televiziune dn Franța.

Cu siguranță nu s-a terminat încă, spune Vișniec. Foarte probabil mai sunt teoriști în libertate, care se ascund și care sunt gata să lovească oricând. 

ACTUALIZARE 1:49 Atacurile de vineri seara de la Paris au fost comise în șapte puncte diferite, au declarat surse apropiate anchetei. La Stade de France, în nordul capitalei, a fost cel puțin un kamikaze, la sala Bataclan - monument istoric - a avut loc o luare de ostatici, iar indivizi înarmați au deschis focul pe alte cinci străzi din cartierele din centrul Parisului, foarte aglomerate vineri seara, toate din apropierea Pieței Republicii, o zonă apropiată de redacția cotidianuluiCharlie Hebdo” atacată în ianuarie.

Apar și mărturii cutremurătoare din noaptea masacrului. Supravieţuitorii atacurilor vorbesc de rafale de mitralieră, schimburi de focuri cu trupele speciale şi execuţii sumare. Un jurnalist de la postul Europe 1 a declarat că mai mulţi indivizi înarmaţi cu mitraliere Kalaşnikov au pătruns în sala de concerte Bataclan şi au început să îi împuşte pe spectatori.

Un alt martor ocular al atacului de la restaurantul le Petit Camboge a povestit:  „Văd acum mulţi poliţişti, forţe de ordine şi armament greu, camioane de pompieri şi ale protecţiei civile. Am auzit că poliţia a vorbit de morţi. Am văzut oameni pe caldarâm. Forţele de ordine au făcut un perimetru de securitate şi le-au cerut oamenilor să stea în case. Este evident că nu au reuşit să-l prindă pe atacator după focurile de armă. Totul s-a produs foarte repede. Cred că au fost cam 20 de focuri de armă automată”.

„Au fost două explozii (Stade de France), ştim că sunt atacuri sinucigaşe. Sunt mai mulţi răniţi uşor, răniţi în stare mai gravă, este un şoc pentru toată lumea, din păcate am trăit atacurile de la Charlie Hebdo. La Stade de France era un loc de întâlnire familiar pentru foarte multă lume. Ce s-a întâmplat la stadion, în afara lui, este dramatic. Forţele de ordine continuă să securizeze împrejurimile stadionului. Evacuările se fac puţin câte puţin. Erau mii de oameni pe stadion. Este foarte dificil pentru poliţie să evacueze pe toată lumea în acelaşi timp. Forţele de ordine securizează împrejurimile, evident pentru a garanta că toţi sunt evacuaţi în siguranţă”, a relatat Gregory Coupil, de la Sindicatul poliţiştilor francezi.

ACTUALIZARE 1:47 Primăria Parisului a pus la dispoziție numărul de urgență 0800 40 60 05 pentru informații legate de atacurile de vineri seara.

ACTUALIZARE 1:40 O sursă apropiată anchetei a declarat pentru AFP că au avut loc atacuri în șapte locuri din Paris. Un martor a povestit pentru France-Presse că atacatorii de la Bataclan „au tras în plin în mulțime strigând Allah Akbar”.

A fost declanșat „Planul Alb” de urgență și de criză în spitalele din Paris. Toate serviciile de urgență sunt la post, a anunțat un purtător de cuvânt.

ACTUALIZARE 1:30 Rusia condamnă atacurile „inumane” de la Paris și este gata să ajute în anchetă, anunță Kremlinul.

ACTUALIZARE 1:20 La Bataclan se aud din nou focuri de armă intense. Există informații că forțele speciale au declanșat asaltul.

Un jurnalist al Europe 1 care se afla în interiorul sălii Bataclan când au început focurile de armă a scris pe Twitter „că doi sau trei indivizi care NU aveau fețele acoperite au intrat în sală cu arme automate și au început să tragă în mulțime”, potrivit AFP. Tirul a durat 10-15 minute, a fost foarte violent, iar spectatorii au intrat în panică și au început să fugă spre scenă.

ACTUALIZARE 1:10 Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat vineri seara „profund șocată” de atacurile de la Paris și a spus că este alături de locuitorii din Paris și Franța.

ACTUALIZARE 0.54 Președintele Francois Hollande anunță că va fi declanșată starea de urgență și că Franța își închide frontierele. Vor fi instituite restricții de circulație și se va proceda la percheziții corporale ori de câte ori va fi nevoie. Au fost cerute întăriri militare.

„Vrem să ne asigurăm că nu va mai intra nimeni pe teritoriul ţării pentru a comite orice fel de acte ostile, iar cei care au comis aceste crime să fie prinşi înainte de ieşi din ţară”, a declarat președintele francez.

 ACTUALIZARE 0.50 „Tot ce pot să vă spun este că e mai grav decât Charlie Hebdo”, a declarat pentru AFP un membru al forțelor de ordine, prezent la Bataclan.

„30 de secunde de rafale, nu se mai termina, credeam că e un foc de artificii, a povestit pentru AFP un martor, care locuiește în apropierea restaurantului atacat. Un alt martor a declarat: „nu vedeam decât flăcările care ieșeau din țevile armelor, ne era frică”.

Ce se ştie până acum:

- Are loc un schimb de focuri în cartierul Republicii în jurul orei locale 21.30, pe strada Alibert, în restaurantul Le Petit Cambodge. Unul sau mai mulţi indivizi ar fi deschis focul asupra unor persoane care stăteau la terasă.

- Pe bulevardul Voltaire, la nr. 153, o persoană se aruncă în aer.

- Strada Charonne, un alt atac armat – 18 morți.

- Strada Bichat, tiruri soldate cu 11 morți.

- Strada Fontaine au Roi (arondismentul 11), încă un atac armat. Nu se știe bilanțul.

- La sala de concerte Bataclan o serie de tiruri omoară 15 oameni, potrivit unui prim bilanț. Bataclan, unde are loc luarea de ostatici, este una dintre cele mai cunoscute săli de spectacol din Paris și are o capacitate de 1.500 de locuri. Vineri seară, la Bataclan avea loc un concert rock al formației americane Eagles Of Death Metal.

Eagles Of Death Metal ce soir pour un nouveau concert complet !Ouverture des portes : 18h30White Miles (Première partie) : 19h30Eagles of Death Metal : 20h45

Posted by Le Bataclan on Friday, November 13, 2015


- La complexul Halles se aud noi tiruri de arme.

ACTUALIZARE 0:48 Președintele american Barack Obama face declarații de presă: „Le-am oferit sprijinul autorităților din Franţa. Am ales să nu-l sun pe Hollande, pentru că îmi imaginez că e foarte ocupat. Coincidența face ca noi să fi vorbim azi. Sper și sunt convins că vom discuta în zilele următoare și suntem gata să ajutăm Franţa în orice mod posibil în cadrul acestei investigații”.

ACTUALIZARE 0:46 Un alt atac armat ar fi în curs la Paris, de această dată la Halles, în centrul capitalei franceze, potrivit Europe 1. Guvernul se reunește în ședință de urgență la miezul nopții (ora locală).

ACTUALIZARE 0.40 Președintele Hollande a declanșat planul roșu de alertă Alpha, ceea ce înseamnă atacuri teroriste multiple.

ACTUALIZARE 0.38 Surse din Poliție, citate de BMF TV, anunță 60 de morți și sute de ostatici în sala de spectacole Bataclan. Acolo s-ar afla indivizi care au explozibili asupra lor. Focuri de armă au continuat să răsune, iar forțele speciale sunt prezente la fața locului.

ACTUALIZARE 0:27 Precizări de la Ministerul român de Externe:

„În urma atacurilor soldate cu victime, care au avut loc în capitala Franţei la 13 noiembrie 2015, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români.

Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este în legătură permanentă cu autoritățile locale în acest caz”.

ACTUALIZARE 0.21 Sunt informații contradictorii în ceea ce privește numărul victimelor. Unele surse vorbesc despre 40 de morți, un bilanț neconfirmat încă oficial.

Pe de altă parte, premierul britanic a reacționat în urma atacurilor din Franța. „Sunt șocat de evenimentele din Paris din această seară. Gândurile și rugăciunile noastre merg spre poporul francez. Vom face to ce putem pentru a ajuta”, a scris David Cameron pe Twitter.

ACTUALIZARE 0:18 Persoane care au scăpat din atacul de la sala Bataclan spun că au văzut cinci-șase atacatori care vorbeau de Siria.

ACTUALIZARE 0:09 Cel puțin 30 de morți, potrivit unui nou bilanț. Spectatorii de la meciul Franța-Germania, nu au fost lăsați să plece și li s-a permis accesul pe gazon.

ACTUALIZARE 23.55. Autoritățile au ridicat planul Vigilpirat la nivelul de atentat terorist în întreaga regiune Ile de France. Trei persoane au murit în exploziile de la stadion, unde se pare că ar fi fost vorba de niște kamikaze, iar celelalte persoane au murit în atacurile armate. La sala de spectacole Bataclan, cel puțin 60 de persoane sunt ostatice.


Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O explozie se aude în timpul meciului amical Franța - Germania (2-0).

Meciul a continuat fără incidente până la final. Spectatorii au fost mutați din tribune pe gazon și sunt evacuați puțin câte puțin.

Martorii oculari au declarat că au auzit tiruri de Kalașnikov într-un bar. Poliția și salvarea au ajuns la fața locului. Schimbul de focuri a avut loc în centru, iar exploziile au avut loc în cartierul Saint-Denis, pe bulevardul Voltaire, la câteva momente după aceea.

Unele surse vorbesc despre patru morți și mai mulți răniți. Un ziarist de la Liberation spune că este un adevărat „coșmar”. Cel puțin două persoane ar fi deschis focul în barul Carillon, după care ar fi reușit să fugă. Imediat după aceea, s-au auzit focuri de armă pe o stradă din apropiere, iar martori oculari spun că au văzut cinci-șase persoane cu cagule pe față.

Tot în cursul zilei de vineri, la hotelul unde era cazată echipa Germaniei a fost o alertă cu bombă.

În jurul stadionului a fost instituit un cordon de securitate, iar președintele, care asista la meci alături de ministrul german de externe, a fost evacuat.

Președintele a mers la Ministerul de Interne pentru a fi informat despre situație. Aici a fost constituită o celulă de criză sub conducerea președintelui.

După încheierea meciului, spectatorii vor rămâne pe stadion.

Stațiile de metrou au început să se închidă, în timp ce pompierii evacuează primele victime. Străzile pariziene încep să se golească, oamenii se grăbesc să intre în case.

Citiți și: Un român, martor la evenimentele tragice din Paris: Este stare de război, sunt victime pe jos, sunt ambulanțe

Premierul desemnat Dacian Cioloș, reacție după atentatele teroriste de la Paris

TEROARE LA PARIS. Filmul evenimentelor

TEROARE LA PARIS. Mărturiile supraviețuitorilor de la Bataclan

Atacuri dejucate în Franța de la atentatul asupra „Charlie Hebdo”

Atacuri la Paris. Reacția președintelui României și a altor politicieni

TEROARE LA PARIS. Martor al atacurilor: Am auzit două explozii și împușcături. Toată lumea era speriată, alerga peste tot

Atentate teroriste la Paris: Facebook îi ajută pe cei din Franța să-și anunțe prietenii că sunt în siguranță

TEROARE LA PARIS. Starea de urgență, o procedură foarte rară, creată în timpul Războiului din Algeria

Zeci de atentate teroriste în primele luni ale anului 2015

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri