Au trecut 12 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, în care şi-au pierdut viaţa peste 3.000 de oameni

Data publicării:
Just before the second airplane crashes to the World Trade Center New York 11 Sept 2001 2

În urmă cu 12 ani, ceea ce americanii credeau că nu este posibil s-a întâmplat: au fost atacaţi în propria ţară. Pe 11 septembrie 2001, la New York, la ora locală 8:46 (15:46 ora României), zborul numărul 11 al companiei American Airlines, cu 92 de pasageri şi cinci terorişti la bord, a lovit turnul nordic al World Trade Center. După doar 17 minute, un al doilea avion, cu 65 de pasageri la bord, printre care şi cinci terorişti, a intrat în cel de-al doilea turn.

Un alt avion, cu 64 de pasageri şi cinci terorişti la bord, a căzut peste clădirea Pentagonului. În scurt timp, o altă cursă, a cărei țintă finală se presupune că ar fi fost Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbușit în Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu teroriștii.

În acest timp, la New York cădea primul turn de la World Trade Center. Nu peste mult timp îl urma al doilea, învăluind Manhattan-ul într-un apocaliptic nor de praf şi fum.

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au lovit în simbolurile economice şi militare ale Americii. După acea dată, Washingtonul s-a văzut nevoit să-şi revizuiască strategia militară pentru noul război cu un inamic nevăzut.

Osama bin Laden a fost ucis după 10 ani

Dar a avut nevoie de 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe creierul acestor atacuri, Osama bin Laden, în mai 2011. Măsurile de securitate au devenit din ce în ce mai dure, însă nu suficiente pentru a preveni o nouă tragedie, tot în 11 septembrie, anul trecut.

Un atac asupra consulatului din Benghazi (Libia) s-a soldat cu moartea ambasadorului american şi a altor trei agenţi. Washingtonul a fost acuzat că a ignorat o serie de ameninţări teroriste. Ca să prevină astfel de acuzaţii şi, în final, de tragedii, administraţia americană a închis temporar, în luna august, 25 de reprezentanţe diplomatice din nordul Africii până în Orientul Mijlociu. A fost răspunsul la cea mai mare ameninţare teroristă de la 11 septembrie 2001 încoace.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri