Premieră în politica de la Ottawa. Portofoliile, împărțite după competențe – un șofer devine ministru al infrastructurii

Data publicării:
premierul canadei trudeau crop getty

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

„Iată şi biroul tatălui... Aici a fost, de asemenea, şi biroul bunicului Pierre...”, le-a spus copiilor săi premierul canadian.

Justin Trudeau este fiul fostului premier Pierre Trudeau, care a ocupat fotoliul de prim-ministru al Canadei între 1980 şi 1984. El este şi primul fiu de premier care ajunge în fruntea guvernului de la Ottawa. La fel ca şi tatăl său, în urmă cu 35 de ani, Justin Trudeau a depus jurământul de credinţă faţă de regina Elisabeta a II-a:

Eu, Justin P. J. Trudeau, jur solemn şi cinstit că voi fi un slujitor devotat al Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a”

Printre membrii cabinetului de la Ottawa se află un ministru născut în Afganistan, care a fugit de talibani în 1996, o amerindiană la Justiţie şi doi reprezentanţi al comunităţii sikh, unul numit ministru al apărării iar, altul, un fost şofer de autobuz, ministru al infrastructurii.

Membrii guvernului au fost aleşi în funcţie de competenţa lor. Astfel, un doctor este ministrul sănătăţii, un astronaut este şef la transporturi, ministrul tineretului este tânăr, cel al agriculturii este un fost fermier, la finanţe este un om de afaceri de succes, iar portofoliul sportului şi al persoanelor cu dizabilităţi este ocupat de un campion paralimpic.

Un Cabinet care arată precum Canada. Avem foarte mult de lucru în următoarele săptămâni, luni şi ani, dar ştiu că toţi canadienii se aşteaptă ca noi să ne mobilizăm şi să venim cu o echipă care va fi capabilă să dea rezultate în privinţa schimbării, cu planuri ambiţioase pentru această ţară”, a explicat Justin Trudeau, premierul Canadei.

Chiar în prima sa conferinţă de presă, Justin Trudeau a anunţat că avioanele de luptă canadiene nu vor mai participa la misiunile din Irak împotriva Statului Islamic. De asemenea, jurnaliştii au fost curioşi să afle ce l-a determinat pe noul premier să aleagă o astfel de formulă pentru cabinetul său. Răspunsul a fost unul simplu:

- Cabinetul dumneavoastră reprezintă destul de bine Canada şi înţeleg că una dintre priorităţile dumneavoastră este să aveţi o paritate femei-bărbaţi între miniştri. De ce este acest lucru atât de important pentru dumneavoastră?

- Pentru că suntem în 2015!

Noul premier şi-a anunţat obiectivele guvernării sale, printre care reducerea deficitului bugetar, creşterea investiţiilor în infrastructură, creşterea taxelor pentru canadienii bogaţi şi reducerea impozitelor pentru clasa mijlocie.

Competenţa, criteriu de selecţie pentru guvern

Ministrul Sănătăţii - un doctor

Ministrul Transporturilor - un astronaut

Ministrul Apărării - un veteran de război sikh

Ministrul Tineretului - are sub 45 de ani

Ministrul Agriculturii - un fost fermier

Ministrul Finanţelor - un om de afaceri

Ministrul Justiţiei - un procuror

Ministrul Sporturilor şi Persoanelor cu dizabilităţi - un campion paralimpic

Ministrul Pescuitului şi al Pazei de Coastă - un etnic inuit  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri