PAȘAPORT DIPLOMATIC. China își dorește relații bune cu toată lumea, în mod egal

Data publicării:
vhinezz

La Beijing există un cartier al diplomaţilor şi tot aici este şi sediul Asociaţiei Diplomaţiei Publice din China. Jurnalişti din 16 ţări central şi est-europene au fost invitaţi să discute cu diplomaţii chinezi despre interesul pe care China îl are pentru această zonă a lumii. Asociaţia diplomatică a fost înfiinţată anul trecut şi are un scop foarte clar: acela de a explica în amănunt intenţiile politice şi diplomatice pe care le are marea putere.

„Facem tot ce putem pentru ca Asociaţia să funcţioneze cât mai bine cu putinţă, pentru ca ochii chinezi să fie deschişi spre toată lumea şi prietenii străini să cunoască mai bine China”, a declarat unul dintre diplomați, Lv Fengding.

Infrastructura este domeniul pe care chinezii îl preferă în mod deosebit pentru investiţiile lor.

„Guvernul alocă acum 10 miliarde de USD timp de cinci ani pentru aceste activităţi. .Am avut şi un eşec. Autostrada A2, dar acum se reface proiectul. Acum ne pregătim mai bine pentru îmbunătăţirea sistemului de cale ferată pentru că este nevoie de trenuri de mare viteză pentru aceste zone. Dar ne interesează să îmbunătăţim toată reţeaua de cale ferată din Europa Centrală şi de Est. Şi să o aducem cel puţin la standardele vest-europene”, a spus un alt diplomat, Sun Yuxi. 

Europa Centrală şi de Est este, pentru China, noul tărâm al făgăduinţei pentru că avantajele pe care ţările din această zonă le oferă sunt greu de egalat.

„Încercăm să investim peste tot în lume. Suntem în acest stadiu al politicii deschise. Economia Chinei a ajuns deja într-un punct în care, dacă nu ieşim să investim nu vom mai avea cum. Deci trebuie să mergem să investim peste tot, dar lumea este foarte diferită. Dar eu aleg Europa Centrală. Este un loc foarte frumos şi are potenţial foarte mare, muncitori buni şi calificaţi. Dacă mergi în Africa de exemplu, ei nu au standarde iar dacă investeşti trebuie să faci singur tot. Pe de altă parte în Europa sunt deja sisteme legale, sisteme sociale, tehnologie şi orice altceva”, afirmă Sun Yuxi.

Prioritățile agendei de investiții

România este printre priorităţile agendei de investiţii chineze, dar amănuntul care face diferenţa este că nu suntem neapărat pe primul loc, aşa cum ne place să credem.

„România este o ţară foarte importantă. Cred că toate ţările din Europa Centrală sunt foarte frumoase, peisajele. De exemplu, este un motiv pe care pot să vi-l spun. Şi între prieteni pot apărea probleme. De exemplu, întâlnirea cu Dalai Lama, sau.... dar nu este cazul României. România întotdeauna ne-a susţinut când a fost vorba despre aceste subiecte sensibile. Poate acesta este unul dintre motive. Desigur, Polonia, pentru că este în mijloc şi de asemenea pentru că eu am fost acolo. România, prin comparaţie, are cele mai apropiate relaţii politice”, a adăugat Sun Yuxi.

Iar unul dintre avantajele de care România ar putea profita este poziţia geografică şi ieşirea la Marea Neagră. Dar din nou, este nevoie să ne amintim că şi vecinii noştri pot deveni la fel de importanţi.

„Cred că este vorba despre o dezvoltare pe care o putem face împreună cu toate ţările aflate de-a lungul Drumului Mătăsii, pe baze de profit mutuale, pentru că Drumul Mătăsii leagă foarte multe ţări. Pe acest Drum al Mătăsii este Europa, foarte dezvoltată. Pe cealaltă parte este China, India, ţări care se dezvoltă rapid. Doar în partea de mijloc sunt ţări mai puţin dezvoltate sau care se dezvoltă mai degrabă lent. Ne gândim să facem acest efort pentru a ajuta de dezvoltarea lor”, susține Sun Yuxi. 

Un spațiu de manevră mai mare

Sancţiunile economice pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina par să lase un spaţiu de manevră mai mare pentru China.

„Nu cred că China încearcă să profite mai mult de situaţia aceasta, să obţinem avantaje economice, nu am făcut asta niciodată. Noi susţinem discuţiile dintre părţi pentru a se rezolva cât mai repede criza prin negocieri şi consultări a tuturor părţilor. Aceasta este poziţia noastră şi de regulă poziţia Chinei în politica externă este pentru dialog şi sperăm ca părţile să găsească soluţii pentru ca situaţia să se detensioneze”, precizează Lv Fengding. 

Toată lumea priveşte înspre Ucraina şi mă întreabă ce se întâmplă acolo. Iar eu pot să le spun mai multe despre Europa Centrală şi în primul rând încerc să îi liniştesc şi le spun: vedeţi, problemele se vor termina şi acela este pământul unde trebuie să mergeţi să-l descoperiţi pentru că este foarte frumos, foarte interesant şi se pot face bani buni din acea zonă”, spune Sun Yuxi.

Vizita echipei emisiunii „Pașaport diplomatic” la Beijing a coincis cu cea a ministrului de externe rus, Sergei Lavrov. La sediul Ministerului chinez al Afacerilor Externe, diplomaţii au vrut să sublinieze aceeaşi idee a relaţiilor egale cu toate ţările lumii.

Din punctul nostru de vedere consider că şi noi suntem într-o situaţie dificilă pentru că noi avem relaţii bune cu toate părţile implicate: cu Rusia, cu Ucraina, cu Ungaria, Polonia, Uniunea Europeană şi cu SUA. Şi vrem să rămânem prieteni cu toţi, prin urmare, poziţia noastră şi a guvernului nostru, este că noi vrem să vedem o rezolvare politică şi nu una militară a situaţiei. Pentru că noi credem că singura soluţie viabilă este una politică şi toate părţile implicate, Ucraina, Rusia, toţi vecinii, vecinii din vest, SUA, toţi trebuie să acţioneze într-o manieră foarte prudentă pentru a se asigura că situaţia nu scapă de sub control. Nu este drept să arunci toată vina doar pe una dintre părţile implicate”, a spus diplomatul Chen Mingming.

În Europa a apărut ideea conform căreia investiţiile chineze concentrate mai ales în estul şi centrul continentului nostru sunt făcute şi cu intenţia unei destabilizări a instituţiei Uniunii Europene.

Contra-argumentul meu a fost că nu este intenţia Chinei cu siguranţă să se întâmple acest lucru. În ochii Chinei, aceste ţări central şi est Europene, membre sau non-membre UE sunt independente. Viziunea noastră este că toate ţările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, care aparţin sau nu vreunui grup internaţional sunt membre egale ale comunităţii internaţionale. Iar China are dreptul să cultive şi să dezvolte relaţii puternice cu ele.”, afirmă diplomatul Zhang Yuanyuan. 

„Dacă ne referim la situaţia economică de exemplu, aşa cum am spus mai devreme, China şi anumite ţări din Estul şi Centrul Europei sunt în acelaşi stadiu de dezvoltare economică. Iar China are anumite avantaje, aşa cum şi aceste ţări au anumite avantaje. Putem lucra împreună să profităm de avantajele pe care le are fiecare dintre noi şi pentru a transforma ambele părţi în câştigători. Şi exact asta vom face. În Europa, când un oficial al Uniunii critică China pentru că oferă termeni foarte atractivi pentru cooperare cu aceste ţări din estul şi centrul Europei, pentru că am spus sunt mult mai atractive, mai atractive decât ce? Şi de ce ar fi greşit dacă sunt atractive şi suntem bine primiţi în centrul şi estul Europei, ce este greşit la acest lucru? Cred că anumiţi birocraţi ai Uniunii Europene sunt mai preocupaţi de poziţiile şi puterile lor sunt respectate de ţările membre decât de ce putem face pentru a îmbunătăţi situaţia ţărilor membre sau a altor ţări din regiune”, susține Zhang Yuanyuan. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri