Președintele R. Moldova a cerut sprijinul SUA: „Rusia își consolidează forțele în Transnistria”

Data publicării:
john kerry - 5492088-AFP Mediafax Foto-Drew Angerer 1

 

Foto: Secretarul de stat american

Secretarul de stat american a sosit ieri seară la Chișinău. Președintele Nicolae Timofti i-a mulțumit lui John Kerry pentru sprijinul politic și asistența financiară pe care Statele Unite le acordă Republicii Moldova, relatează Unimedia.

„Vă spunem deschis că avem nevoie de o participare puternică a SUA în asigurarea securității în regiune. Federația Rusă își consolidează prezența militară în regiunea separatistă transnistreană, sfidând angajamentele sale internaționale. Noi cerem cu fermitate retragerea din regiune a trupelor, a arsenalului rusesc și transformarea actualului contingent de pacificatori într-o misiune civilă. Federația Rusă sprijină în mod progresiv nu doar administrația de la Tiraspol, dar și alte forțe anti-occidentale și proruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Timofti.

Președintele Republicii Moldova nu exclude că în scurt timp vor apărea și provocări, care au scop de a destabiliza situația din țară.

„Ne putem aștepta, în timpul apropiat la provocări în regiunea transnistreană și în cea găgăuză, din sudul țării noastre, la tentative de destabilizare a situații politice de la Chișinău. Toate aceste acțiuni vor urmări anumite scopuri: zădărnicirea semnării Acordului de Asociere cu UE și influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din țara noastră care vor avea loc peste un an. Rugăm SUA să acorde o atenție specială acestor tendințe care se pot intensifica după Olimpiada de la Soci”, a subliniat președintele.

„La rândul său, Republica Moldova s-a angajat să contribuie activ la promovarea democrației și securității pe plan intern și internațional alături de partenerii occidentali. Amintesc aici despre decizia recentă de participarea militarilor moldoveni în operațiunea de menținere a păcii în Kosovo. Anterior, R. Moldova a trimis în Irak trupe de geniști care au ajutat la reconstrucția acestei țări”, a conchis el.

John Kerry a servit din vinul moldovenesc în cadrul vizitei sale în beciurile de la Cricova. El a ținut să facă un toast prin care a urat ca Republica Moldova să se reintegreze în Europa.

„Eu vreau să servim câte un pahar de vin pentru parteneriatul dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, pentru relațiile de prietenie dintre cele două state. Vreau să reiterez mesajul de sprijin pentru aspirațiile curajoase ale Guvernului vostru și dorința de a clădi un viitor mai luminos. Noi bem pentru acest viitor, pentru reintegrarea în Europa, pentru parcursul european și vă asigur de sprijinul SUA în acest sens”, a spus John Kerry.

El a ciocnit paharul cu premierul Iurie Leancă și a analizat vinurile prezentate de gazdă. În septembrie, Rusia a interzis importurile de vin din R. Moldova, încercând astfel să de ao lovitură dură economiei moldovenești.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri