"Cred în România civilizată". Povestea profesorului de bune maniere, Gheorghe Bănuţă

Data publicării:
prof crop

 

Gheorghe Bănuță predă lecții de bune maniere, la Clubul elevilor din oraș. Cum a început însă totul? A fost profesor de liceu și a înţeles că adolescenţii au nevoie de sfaturi practice, nu doar de teorie. Așa că a înfiinţat un cerc de bune maniere şi de viaţă pentru adolescenţi, unic în ţară. Cursul durează un an şi este gratuit. Tinerii sunt învăţaţi cum să se poarte. La final de an, ei primesc un test.

(Profesorul Gheorghe Bănuţă, în studioul Digi24)

„E un curs pentru cei de 15-16 ani, atunci ei trebuie sa fie pregatiţi pentru viaţă, să-şi ia zborul în societate, eu le ofer o punte sa se duca în lumea reală. (...) Aici e momentul, când au cea mai mare nevoie de a fi ajutaţi, pentru că adolescenţa e o perioadă foarte frumoasă, dar acum se iau marile decizii pentru viaţă şi ei sunt în situaţia în care sunt fie neinformaţi, fie nu sunt ajutaţi. Şi cursul ăsta le ofera un prieten”, spune Gheorghe Bănuță.

Până acum au trecut testele „de viaţă" 12 promoţii şi 207 absolvenţi. Ei ştiu că în ochii celorlalţi nu sunt „la modă", iar bunele maniere nu sunt un subiect de succes. Dar asta nu-i descurajează.

Adolescenţii au învăţat de la profesorul lor un lucru care nu se predă la şcoală: să gândească, să cântărească lucrurile şi să-şi formeze propria lor părere despre lume.

„Cea mai mare satisfacţie este că pot sa le transmit, să îi ajut, să îi îndrum, să fie altfel decât majoritatea adolescenţilor, să fie ei înşişi, să nu mai fie ca o turmă dirijată de la o telecomandă, uşor manevrabilă pentru oricine, să ia în frâu viaţa asta şi sa o schimbe în bine”, spune profesorul.

Într-o societate în care profesorii nu mai au parte de respect, Gheorghe Bănuţă a reuşit să câştige prietenia elevilor săi și admirația colegilor.

„Se observă ca sunt educaţi şi eu cred ca frecventarea acestui curs ar trebui să fie făcută de cât mai mulţi copii”, spune Anişoara Şuţa, directorul şcolii „Oprea Iorgulescu".

„Mi-a schimbat modul de a privi lucrurile în viaţă”, spune Nicoleta Lepșa, care a participat la curs în 2011.

„Le-am spus părinţilor mei şi li s-a parut o idee minunată, pentru că ceea ce mi-au dat timp de șapte ani de zile acasă aici a fost îmbunătăţit”, spune o altă absolventă, Raluca Oprescu.

„Pentru mine a fost ca un tată şi ramâne ca un tată, un bun sfatuitor şi totodată un profesor”, spune Alexandra Nicolescu, absolventă a cursului de bune maniere în 2013.

Vineri, 29 noiembrie, Digi24 şi emisiunea Bonton au împlinit visul profesorului acela de a-şi vedea tipărit „Ghidul manierelor elegante pentru adolescenţi". Lansarea a avut loc la librăria Cărtureşti. Cartea va fi oferită gratuit.

Digi24 și emisiunea Bonton au tipărit 1600 de exemplare ale Ghidului manierelor elegante pentru adolescenţi.

Campanie Digi24

Duminică, de la ora 17.30, întreaga poveste a lui Radu Oprea, tânărul care investește în oameni, va putea fi urmărită la emisiunea „Bonton”.

El este unul dintre oamenii care au făcut din implicarea în comunitate un stil de viaţă prezentați în reportajele Digi24 în cadrul campaniei emisiunii Bonton, „Cred în România civilizată”.

Urmăriţi campania „Cred în România Civilizată” şi răspundeţi la întrebarea postată zilnic în aplicaţia de concurs. Puteţi câştiga una din cele 10 cărţi „Ghidul manierelor elegante pentru adolescenţi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri