În Germania, ţară fără resurse proprii de petrol, preţul carburanţilor este mai mic decât în România, iar veniturile sunt mai mari acolo. Domnul Ştefănescu, personajul Digi 24, a făcut un calcul și a ajuns la concluzia că în România ar putea să cumpere aproape 400 de litri de benzină, dacă ar fi plătit cu salariul mediu pe economie. În Germania, situația este diferită.

Embed:

Domnul Ştefănescu locuieşte în România şi câştigă în fiecare lună salariul mediu pe economie: 423 de euro. Dacă ar fi să cumpere benzină de toți banii, ar lua 396 de litri. Dacă ar avea mașina pe motorină, cu aceeași sumă ar cumpăra 422,4 litri.

Ne mutăm în Germania, unde Domnul Muller este plătit, la fel ca şi domnul Ștefănescu, tot cu salariul mediu pe economie.

Doar că suma este cinci ori mai mare, de 2.183 de euro pe lună. Domnul Muller ar cumpăra cu toţi banii 1.762 de litri de benzină sau 2.232 de litri de motorină.

Pe lângă faptul că domnul Muller are salariu mai mare, în cazul motorinei beneficiază şi de un preţ mai mic. Un litru de motorină în Germania costă aproape 98 de eurocenţi, în vreme ce în România este un euro. În cazul benzinei, preţul este mai mic în România cu aproape 20 de eurocenţi pe litru.

În România, taxele înseamnă aproape jumătate din prețul carburanților; în Germania, ele reprezintă aproximativ o treime.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!