REPORTAJ. Bătrânețea în casele de sub nămeți

Data publicării:
batrana

E greu! Nu ştiu ce vrea Dumnezeu cu noi”, spune o femeie din localitatea Răstoaca, județul Vrancea.

Iordana Enache are 70 de ani şi de peste 20 de ani trăieşte singură. Toţi cei trei copii ai ei au plecat în Italia în căutarea unui trai mai bun. Vin acasă doar o dată pe an, vara, atunci când la Răstoaca peisajul pare rupt din basme. Acum însă, în curtea femeii, zăpada depăşeşte doi metri. De când a început să ningă nu a mai putut ieşi din casă, noroc cu vecinii care i-au croit cărare printre nămeţi. Acum poate să ajungă până la poartă, la magazia cu lemne şi la coteţul găinilor.

„Nu am putut să ajung la găini, au stat nemâncate. Am zis că a murit vreuna dar nu a murit văd”, spune ea.

Prin labirintul din curte face acum zeci de drumuri zilnic. Ia în braţe cât de multe lemne poate şi le duce în bucătărie. Se teme să nu revină ninsorile şi să rămână din nou blocată în propria locuinţă.

„Vai ce frig e, nu mai pot”, simte frigul doamna Enache.

Nici în casă nu este însă mult mai cald. Camera în care stă se încălzeşte greu pentru că lemnele sunt ude.

Spune că de când se ştie nu a văzut zăpadă aşa de mare. A nins atât de mult în ultimele zile încât femeia a crezut că e sfârşitul lumii.

„Se auzea viscolul, se auzea tabla pe casă, toate trăncăneau. A fost viscol mamă, mare! Focul arde, dar cât ţine? Nu ţine mult, hai să zic două ore. Şi se termină şi jarul”, povestește ea.

Aşa încât, dimineaţa, bâtrâna se trezeste cu mult înainte să răsară soarele. Focul s-a stins, iar în casă sunt cel mult 6 grade Celsius.

Cum s-a trezit femeia s-a dus direct la geam. Îi e teamă să nu vină din nou viscolul. După ce se încălzeşte puţin femeia îşi pune mănuşile şi iese afară. Trebuie să hrănească găinile şi să care din nou lemne în casă. Bătrâna nu a reuşit să ajungă încă la magazin să îşi cumpere măcar o pâine, dar nu se plânge. Dacă nu îngheaţă de frig în casă, cu mâncarea se descurcă cum poate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri