REPORTAJ Vindecătorii, alternativa către dezastru. "La dânsa nu există cartilaj şi este şi depresivă. Ştiţi ce înseamnă depresivă? Cu sânge gros"

Data publicării:
vindecatori

„Bine ați venit în lumea vindecătorilor și a tratamentelor miraculoase, unde orice suferință își are leacul! De la o banală durere de cap, până la cancer cu metastaze, totul se tratează. Fie printr-o simplă atingere, fie prin tratamente cu extracte din plante, tincturi, clisme cu cafea sau cure cu apă distilată. Trebuie doar să crezi. Și să plătești”.

Internetul este plin de astfel de elixiruri și poțiuni magice. La o simplă căutare după cuvintele „tratament cancer", Google oferă peste 500.000 de rezultate. În tot acest noian de informații, este greu să discerni între șarlatanie și bună credință, între ajutor și bani aruncați pe fereastră, între știință și iluzie.

Un fost boxer pretinde că tratează orice cu bioenergie

Aceste femei tocmai au cheltuit 600 de lei pentru o ședință de terapie de 10 minute și un tratament cu suplimente nutritive cu extracte din plante.

Înainte de fi așezată pe o saltea pentru tratament, în locul unui consult propriu-zis, pacienta este supusă unei şedinte de energoterapie.

Procedura care urmează este de-a dreptul primitivă. La final, femeia primeşte "sentinţa": „La dânsa nu există cartilaj și e și depresivă. Știi ce înseamnă depresivă? Cu sânge gros, şi nu i se mai irigă creierul”.

Pacienta iese traumatizată din cabinet.

Tocmai a fost tratată de un om pentru care depresia înseamnă sânge gros. Chiar și așa, este convinsă că se va face bine.

Stelian Fulga - fost salahor, boxer, pușcăriaș, actualmente terapeut și autor al dictonului „Viața și moartea se află în intestinul gros”. A devenit cunoscut odată cu aparițiile la TV. Nu de mult și-a deschis propria televiziune prin intermediul căreia adună zilnic zeci de pacienți. Fără niciun fel de cunoștințe medicale, propovăduiește metode miraculoase de vindecare.

Discursul său prinde la oamenii mai puțin informați, dar dispuși să creadă în oricine le promite că-i va vindeca. Iar bolnavii de cancer sunt printre cei mai vulnerabili.

Tratamentul universal costă câteva sute de lei

Cum pretinde că se întâmplă acest lucru? Asistenta lui Stelian Fulga explică: „Tratamentul se începe cu această cură de dezintoxicare. Vine ca un duş interior organelor interne”.

Așa începe tratamentul pentru orice boală în cabinetul energoterapeutului Stelian Fulga. O cură de dezintoxicare care poate vindeca tot. De la dependenţa de nicotina până la tumori.

Fulga pretinde că a fost școlit de călugării șaolin și că vocația vindecării și-a descoperit-o cu ajutorul lui Valeriu Popa, un cunoscut bioenergoterapeut în perioada comunistă. Şi tot Fulga pretinde că a primit „a doua şansă" după ce s-ar fi vindecat de cancer la ficat cu ajutorul unei cure-minune.

Fulga își etalează averea adunată în ultimii ani în clipuri postate pe Youtube. Iar în fața cabinetului stă parcat un bolid de câteva zeci de mii de euro. Foarte mulţi trec pragul cabinetelor unor vindecători. Prețul plătit pentru iluzia însănătoşirii este unul imens. Uneori, chiar viața.

Practicile netestate medical pun în pericol viaţa pacienţilor

Gabriel Mitulescu, chirurg oncolog: „De cele mai multe ori, mai ales această medicină alternativă duce la dezastre. O femeie cu un cancer la sân care a ales să nu se opereze, să nu-şi facă tratamentele oncologice şi a ales să facă o terapie cu alcalinizante şi cu sucuri de fructe, după câteva luni de zile, revenind pentru că nu mai respira, ea de fapt fiind plină de metastaze, moment în care medicina noastră n-o mai poate ajuta decât să mai îndulcească ultimele zile de viaţă”.

Gabriel Mitulescu este oncolog, are o experiență de peste 25 de ani în chirurgie și mii de pacienți care i-au trecut prin mână. Susţine că nici unul nu s-a vindecat în chip miraculos. I-am arătat doctorului Mitulescu imaginile filmate în cabinetul lui Stelian Fulga.

„- Cum vi se pare toată situația asta?

- Ce să vă spun? Ești dezarmat. Primul gând care-mi vine mie în minte e că nu e prost cine cere. Că așa zice poporul român. Deci domnul Fulga nu are menirea pe pământ să vindece femeia aia, ci probabil să aibă un folos material din acest lucru.

- Există un leac care să le vindece pe toate?

- Evident că nu există. Lichiorul ăsta, lichidul, antigelul ăsta e bun dacă ne uitam pe eticheta lui probabil în ciroza hepatică, în cancer, în mătreață, în bătături, în dureri de cap, dureri de menstruație și ajută ca femeile să devină fertile. Nu se poate așa ceva. Sigur că nu există lucrul asta”.

Doctorul Mitulescu nu-i acuză însă pe cei care apelează la astfel de vindecători.

Gabriel Mitulescu: „Bolnavii de cancer trec prin niște stări psihice deosebite, de depresie, de revoltă, de frică, de anxietate, de neputinţă. Unii din bolnavii de cancer au suferinţe redutabile. Și atunci în situaţia asta sigur că omul este vulnerabil, mai ales în stadiul în care se agață de orice fel de speranță, este vulnerabil și poate fi ușor păcălit și foarte ușor escrocat”.

Tratament cu laser... biologic

Ancu Dincă nu este propriu-zis un vindecător. Are formare de fizician, vocație de inventator și descoperitor al tainelor universului. Inovația numărul unu: laserul biologic.

Invenția miraculoasă nu este altceva decât un amestec din 70 de plante, printre care păstârnac, salcie sau sparanghel, închise într-un plic de hârtie laminată, care se lipește de zona cu probleme. Cristalele lichide din componenţa plantelor sunt cele mai importante, susține Ancu Dincă.

Inventatorul crede că tehnologia pe care o folosește reprezintă o realizare științifică măreaţă. Atunci când este întrebat de principiul de funcționare are un singur răspuns: „V-am spus înainte că nu știu! Se constată, se observă, dar nu se știe”.

De pe site-ul său putem afla că „bio-fito-modulatorii de tip Ancu Dincă" vindecă organele afectate de hepatită, diabet, accidente vasculare, refac oasele persoanele de peste 65 de ani și că opresc cancerul. DIEE, dispozitivul de încărcare și echilibrare energetică a organismului uman costă 55 de euro. În funcție de gravitatea bolii numărul dispozitivelor care trebuie purtate variază.

Aparatul care "prezice viitorul

Diagnosticul, schema de tratament și locul în care se vor plasa dispozitivele pentru echilibrare energetică sunt determinate cu ajutorul unui aparat de biorezonanță, al unui laptop și al unei perechi Și nu doar că biofitomodulatorii au aplicabilitate în genetică, dar cu ajutorul acestui aparat se poate prezice chiar și viitorul. Cel puţin asta declară Ancu Dincă.

Chirurgul fără bisturiu

„Deci pe urmă, cu mâna stângă mă gândesc că piciorul stâng trece prin perete. Întindeți-l! Linia coaxală o echilibrăm singur făcând aceste exerciții.

Deci la piuit, el și-a făcut treaba.

Inspirăm, limba, scoateți limba și mai mult vă rog. Asta-mi trebuia”.

Așa arată o parte din procedurile operației fără bisturiu. Invenție proprie, neavizată medical, dar practicată intens într-un apartament de la Piața Obor.

Sandu Brînduşa: „Studiile mele sunt multiple. Am făcut chimia industrială, nu mi-a mai plăcut, biologia, nu mi-a mai plăcut, după aceea am facut vertebrologia şi anatomia vertebrei la Geneva şi Berna, în Elveţia şi mi-am însuşit aceste cunoştinţe într-un nivel ridicat care m-a făcut să brevetez, procedura mea se numeşte operaţia durerilor de spate fără bisturiu”.

Sandu Brînduşa, energochiroterapeut: „Asta am inventat-o eu. Sunt singurul care o fac. Altfel n-ar fi o invenţie”.

Sandu Brîndușa se bazează pe două lucruri în activitatea sa: primul, un brevet înregistrat la Oficiul de stat pentru Invenții și mărci, iar al doilea, un PFA prin care încasează banii de la pacienți.

Sandu Brînduşa: „Totul se face aici...150 de lei costă procedura pe coloană. Fără tratament.

Eu aici am o autorizație care îmi permite să mă ocup de, cum să vă zic, de întreținere corporală, adică sub toate aspectele”.

Operaţii fără autorizaţie

Autorizația de funcționare i-ar da dreptul să deschidă doar o baie turcească, un salon de bronzat sau o saună. În nici un caz un cabinet de masaj medical și terapeutic, care are nevoie de un alt fel de autorizație. Cu toate acestea, își desfășoară nestingherit activitatea, iar bolile pe care pretinde că le poate trata sunt osteoporoza, hernia de disc, astmul bronsic, guta sau reumatismul.

Pentru a-și ademeni clienții și a-și populariza metodele de terapie, Sandu Brîndușa cumpără spații de emisie la diferite televiziuni. Acolo face reclamă unor suplimente nutritive care îi poartă numele, despre care spune că au rolul de a preveni, ameliora și vindeca toate bolile care nu mai răspund la tratamente medicamentoase.

Gabriel Mitulescu, chirurg oncolog: „Vitaminele astea sunt niște cofactori în niște reacții chimice. Organismul are nevoie de atâta cantitate, degeaba îi dăm cantitatea mai mare, pentru că nu are reacție unde să mai folosească cantitatea și surplusul se elimină. Bineînțeles că se leagă de niște proteine, suferă niște procese de metabolizare prin ficat, sunt excretate prin urinare, toate aceste procese consumând de fapt din energia vitală a corpului. Degeaba!”.

Suplimentele alimentare, o afacere de milioane

Industria suplimentelor alimentare din România este estimată la un sfert de miliard de euro. Pentru a comercializa un produs de acest gen, un agent comercial trebuie să depună un dosar la Institutul de Bioresurse Alimentare, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, care hotărăște dacă un supliment alimentar poate fi vândut în România. Specialiștii de aici analizează conținutul produsului, al dosarului și eticheta, și, în cazul în care sunt respectate condițiile legii, poate intra în comerț. Notificarea pe care institutul o dă nu specifică însă dacă produsul are sau nu proprietățile pretinse de producător, ci doar că nu este periculos pentru sănătatea publică. Uleiul de limba mielului, bioelectrolitul „MITOCONDRII - ADN" sau apa cu argint coloidal sunt câteva din cele peste 15.000 de suplimente alimentare comercializate la noi în țară.

Corneliu Moldovan, medic specialist în medicină complementară: „Deontologia în acest caz spune că nu ar trebui să-ți faci reclamă, mai ales din disperarea oamenilor, asta-i clar, deci să nu dai false sepranțe, false expectation”.

Corneliu Moldovan este medic și directorul Institutului național de medicină complementară și alternativă al Ministerului Sănătății. Îi condamnă vehement pe cei care practică terapii complementare fără să aibă cunoștințele medicale necesare, mai ales pentru că aduc prejudicii de imagine specialiștilor în medicină alternativă: „Extrem de dăunătoare este această imagine a tot felul de practicanți neaveniți, care nu au instrucție în acest domeniu și care cred că pot face anumite lucruri, dar deocamdată nu le-a demonstrat nimeni că nu pot să facă. E foarte greu de apreciat în ce procent există un grad de mistificare, în ce procent există real fenomenul pe care pretind că îl stăpânesc”.

Unii pacienți refuză din start chimio sau radioterapia din cauza efectelor secundare greu de suportat. Foarte mulți din cei aproximativ 500.000 de bolnavi de cancer din România nici măcar nu au acces la tratament în sistemul național de sănătate. Un sistem în care pacientul de multe ori trebuie să aștepte până la șase luni ca să intre pe o schemă de tratament decontată de stat. Această situație îi împinge pe mulți la soluții disperate.

Corneliu Moldovan: „Dacă nu sunt mulțumiți nici de serviciile alopatiei, nici de serviciile medicinei complementare adevărate practicate de medici, există o libertate individuală care cred că nu trebuie îngrădită. Păi, dacă-i iei omului speranța, îi iei totul”.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România: „Mulți pacienți au luat și alternativa bisericii, doar prin rugăciune și cântece și cu forța grupului în care trăiau spiritual, sperau să se facă bine. Am avut o pacientă pe care am pierdut-o, cu șanse reale de supraviețuire, care s-a refugiat într-o asemenea, eu știu, hai să-i spun sectă, nu știu cum s-o numesc, și atunci când și-a dat seama că a greșit, a fost prea târziu”.

Importăm minuni din Brazilia

O astfel de sectă este și Biserica Universală. Își desfășoară activitatea într-un fost cinematograf aflat în vecinătatea Institutului Clinic Fundeni. Biserica Universală nu se află între cele 14 culte religioase recunoscute oficial în România. Preoți brazilieni țin aici în fiecare marți trei slujbe de vindecare. Finanțarea bisericii se face pe principiul zeciuielii: fiecare enoriaș trebuie să doneze 10% din venitul lunar sau, după caz, cea mai mare bancnotă pe care o are în portofel. Iar adepții sunt atrași cu promisiunea unei minuni.

Așa zișii preoți sunt îmbrăcați ca medicii: în alb din cap până-n picioare. Ritualul în care invocă puterea Divină este plin de patos.

Cei prezenți intră ca-n transă atunci când începe rugăciunea de vindecare. Agită deasupra capului acatiste, ridică mâinile și cântă în cor.

Tot pe puterea de tămăduire a lui Dumnezeu mizează şi „Cercul de prieteni Bruno Groning", o fundație internațională care promovează învățătura unui vindecător neamț din anii `40. În plus, periodic organizează proiecții ale filmului documentar "Fenomenul Bruno Groening - pe urmele vindecătorului minune", despre care spun că ar avea proprietăți miraculoase doar la o simplă vizionare: vindecări spontane, stări de bine, echilibrări energetice. Iar oamenii au nevoie să creadă în asta.

Ana Maria Edwig, membru în cercul de prieteni Bruno Groning: „Maică-mea era bolnavă cu ochii, mai aproape să se orbească, azi-iarnă. Și am început să mă pun pe recepție cu metoda Bruno. Mama acum e vindecată aproape complet cu ochii. Nu mai vrea să meargă la medic ca să meargă la control. Că zice „de ce să mai dau banii, că eu sunt vindecată, sunt bine".

Odată la trei săptămâni, grupurile de prieteni se întîlnesc pentru a primi energia divină. Elena Judianu, conducătoarea pe țară a cercului, susține că activitatea se desfășoară în baza donațiilor primite de la membri.

Elena Judianu, conducătoarea Cercului de prieteni Bruno Groning, România: „Efectiv învățăm cum să recepționăm această energie și intrăm pe recepție și gândim ceea ce vrem pentru noi înșine să obținem. Pentru că această energie lucrează atât pentru sănătate și din puterea lui Dumnezeu, efectiv e o energie care ne vine și cu informațiile necesare pentru viața noastră de zi cu zi. Deci această învățătură e un mod de viață”.

Florin Biță a ajuns de la simplu membru la statutul de conducător al cercului cu numărul 5 din București. A început să vină la întâlniri trimis de soție, dar a constatat puterea lui Bruno atunci când a primit o sponsorizare de 2.500 de euro.

Florin Biță, conducător de cerc: „Oamenii disperați nu mai au de pierdut nimic și atunci ei se deschid total și zic „hai s-o fac și pe asta!". Și cu adevărat atunci fac ce ar trebui să facem toți. Să ne încredințăm că soluția care ni se propune ne ajută cu adevărat. Și în cazul lui Bruno Groening este chiar ceva real. N-ai cum să negi pentru că simți efectiv”.

Conform informațiilor primite de la Direcția de sănătate Publică, nici unul dintre acești terapeuți nu are autorizație sanitară de funcționare. Cei care recurg la terapiile propuse de ei, și mai mult, renunță la medicina alopată, o fac pe propriul risc. Legea care reglementează domeniul medicinei alternative este în vigoare din anul 2007, dar nici până azi nu au fost elaborate normele de aplicare. Așa că, aceste cabinete funcționează nestingherit în continuare, fiind un adevărat pericol pentru sănătatea publică.

Corneliu Moldovan, specialist în medicină complementară: „Aș putea să spun că sunt vânzători de iluzii acești practicanți”.

Gabriel Mitulescu, chirurg oncolog: „Trebuie să plecăm de la a educa populația, de la a eficientiza sistemul de sanatate. Escrocheriile astea, legea trebuie să găsească o cale în a le opri. Noi suntem într-un ev mediu timpuriu în ceea ce privește multe”.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România: „Faptul că nu au acces imediat la terapii, la investigații amănunțite și la tratamente personalizate, pacienții noștri se refugiază în brațele acestor oportuniști care nu le fac decât rău”.

Un refugiu văzut de mulți oameni disperați drept singura salvare. De pe urma lor fac averi traficanţii de iluzii. În lipsa unei legi clare și a unui sistem de sănătate bine pus la punct, din ce în ce mai mulți români își cumpără, în loc de sănătate, speranțe deșarte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri