CA-N FILME. Nunţile, între război și final fericit

Data publicării:
flori nunta buchet

Actorii de stand-up comedy Teo, Vio și Costel nu sunt căsătoriți, dar au acceptat să comenteze subiecul pentru Ca-n Filme.

„Cred că e doar din cauză că e vazută căsătoria ca un subiect plin de umor”, spune Costel.

„Și apocaliptic”, completează Teo.

„Să zicem că e un subiect care merită muls, să zicem așa. Toată lumea se căsătorește”, continuă Costel.

Protagonistele din comediile romantice par a fi obsedate de nunţi. Potrivit acestor filme, toate femeile din lumea întreagă nu au alt scop în viaţă în afară de măritiş. Iar mirii, pentru a supravieţui, trebuie să le îndeplinească orice dorinţă, oricât ar fi de exagerată.

„Comediile romantice musai trebuie să se termine cu bine, chiar dacă, sigur, există obstacole”, spune criticul de film Ileana Bîrsan.

„Dubiile pe care le au înainte, prietenele care vin să-i spună: ia mai gândește-te o dată, sau prietenii care îl trag către o petrecere a burlacilor în care se întâmpla niște grozăvenii”, adaugă ea.

„Eu cred că e vorba de o miză foarte mare și adică, eu din ce am văzut la noi, la nunțile la care am fost, că eu n-am fost la a mea, dar am fost la ale altora. Adică clișeele cu mireasa care o ia razna, cum zic americanii - bridezilla, sunt oarecum pe bune. Am văzut și la noi asta”, spune Teo.

„Eu cred că miresele de pretutindeni se stresează absolut inutil și cred că farmecul ăsta, a te stresa de nuntă, care vine tot din filme, se știe, odată ce te căsătorești, trebuie sa fii cel mai stresat om din lume, ai toate motivele să-ți superi toți părinții și așa mai departe”, spune Andrada Sas, wedding planner.

„Chiar, băieții sau bărbații sunt extraordinar de penibili”, crede Costel.

„Dar natural”, îl completează Teo.

„Dar natural, probabil că e ceva în gena noastră. De-aia cred că toți mirii sunt așa de dobitoci în toate filmele. N-am văzut unul care să fie: Băi, liniștește-te, totul e sub control, e ok, ne-am rezolvat și treaba aia... Nu, tot timpul depășit de situație....”, continuă Costel.

De ce au început mirii de la noi să se căsătorească în aer liber? De ce dau drumul porumbeilor la ieșirea din biserică? De ce mireasa își aruncă buchetul către domnișoarele de onoare?

„Nunțile din filmele americane au fost între primele care au învățat tinerii români că nunta e pentru ei”, crede Andrada Sas.

„Eu cred că din ce în ce mai mult au început să se rafineze nunțile și la noi. Unele pe bune, altele kitchos, dar mă rog. E clar că nu mai vrea nimeni cu lăutari și la orice bodegă. De-asta au apărut saloane de nunți și cu porumbeii”, spune Teo.

Am început să vedem la biserica ortodoxă cârdul de șapte domnișoare îmbrăcate la fel, tatăl care conduce mireasa la altar, la noi nu e așa și lumea știe, chiar și aruncatul buchetului”, spune Andrada Sas.

Toate aceste obiceiuri, preluate şi de români, nu au apărut recent. Primul film care a avut nunta drept subiect este „Tatăl miresei" sau „Father of the Bride", regizat de Vincente Minnelli, în anul 1950. Producţia îi avea pe Spencer Tracy și pe Elizabeth Taylor în rolurile principale.

Adică nunta în sine, și acest pas e problema, sunt problemele principale. (...) E un punct de plecare pentru genul acesta de filme, comedii romantice... Nebunia, toată toată chestia asta pe care mama miresei o are vizavi de nunta ei, o rememorare a nunții ei, tatăl care se desparte de fiica pe care n-o vedea niciodată alături de alt bărbat ”, spune Ileana Bîrsan.

Absolventul" sau „The Graduate", din anul 1967, prezintă întreruperea unei nunţi şi... fuga cu mireasa. Benjamin, interpretat de Dustin Hoffman, este primul dintr-un lung şir de personaje masculine care întrerup o cununie. Momentul a devenit clişeu în filme şi, de obicei, întreruperea are loc chiar în timpul marii întrebări.

Întotdeauna există panica de la biserică, cu momentul în care preotul spune: dacă cineva are ceva împotriva acestei căsătorii, la noi nu se întâmplă asta”, spune Andrada Sas.

E un film nu despre o nuntă, dar e vorba de o situație care genereză mici conflicte în viaţa lui Benjamin, îndrăgostit de o tipă care urmează să se căsătorească”, completează Ileana Bîrsan.

Îţi dai seama că nu vii cu dușmanii tăi la... Băi, scuză-mă, am eu ceva împotrivă, dar hai, mă rog!”, comentează Costel.

Dar eu sunt curios. Chiar sunt curios. În viaţa reală sunt curios de câte ori se întâmplă să zică cineva ceva. În filme e întotdeauna un moment de maximă tensiune”, spune Teo.

Da, și se ridică el...”, spune Vio.

A, și atunci se deschid ușile bisericii și apare el, care aaaa! și într-un maxim twist de scenariu, apare ea! Că să întrerupă nunta bărbatului pe care îl iubește”, continuă Costel povestea.

Dar sunt curios în viaţa reală de câte ori se întâmplă. Dar în viața reală îmi închipui că nu e ceva atât de dramatic. Se ridică unul și zice: da, am eu, scoate un dosar d-ăla”, spune Teo.

Asta zic! În primul rând că, uite, aseară a trecut pe la mine”, merge Costel mai departe.

Unu!”, numără Vio.

Doi, pozele astea, uite aici!”, continuă Costel.

Trei: uitaţi-vă la ei! Uite, ea e aici, doi băieţi și el”, completează Teo.

Se așteaptă până la finalul finalului, tensiunea crește și atunci totul iese la iveală și femeia nu se poate căsători cu bărbatul, pentru că nu se iubesc în principiu”, spune Andrada Sas.

Fuga de la nuntă nu este nici pe departe singurul clişeu. La petrecerile burlacilor, bărbaţii o iau întotdeauna razna, aşa cum se întâmplă în seria „Marea mahmureală".

Asta chiar am importat-o de la americani...”, crede Teo.

Da, asta noi nu o aveam”, întărește Vio.

Noi n-aveam așa ceva. E foarte greu să faci rost de stripteuze pentru petrecerea burlacilor la noi. Foarte greu”, spune Teo.

Mie mi-e teamă de petrecerea burlacilor. Deci de aia nici nu vreau să mă căsătoresc”, spune Costel.

Treaba asta cu petrecerea burlacilor este de fapt pentru prietenii mirelui. N-are nicio legătură cu mirele. El e ăla care se simte cel mai puţin bine la toată treaba asta. Care în general sunt căsătoriţi, n-au nicio treabă cu niciun burlac. E un pic trasă de par, adică nu mi se pare că în realitate chiar se întâmplă petreceri de anvergură și distraţii memorabile gen Hangover”, spune Andrada Sas.

Nu e o poveste despre o nuntă, e vorba despre cu totul altceva, dar pretextul e această nuntă și petrecerea burlacilor de dinaintea nunții și tot haosul și suprarealismul situaţiei celor trei indivizi. Și consecinţele”, spune Ileana Bîrsan.

Nici domnişoarele de onoare nu se lasă mai prejos.

Clișeul cu domnișoarele de onoare, care sunt întotdeauna fie invidioase, fie nu suportă rochiile, fie ceva nu e în regulă...”, spune Andrada Sas.

Să faceţi side by side footage cu domnișoare de onoare care se așa... ai cu niște lei care sfâșie o antilopă. Mi se pare aceeași atmosferă, ca niște lei care se aruncă pe o gazelă bolnavă”, crede Teo.

Adică femeia care se chinuie să ia buchetul, chiar își dorește foarte mult căsătoria. Iar faptul că a dat cu faţa de pământ...” spune Costel.

Este un mic inconvenient”, completează Teo.

Daaa, te ridici, te scuturi”, povestește Costel.

Te ștergi de sânge”, continuă Teo.

Şi asta e, viaţă merge înainte”, spune Costel.

O baţi pe târâtură aia care a prins buchetul!”, conchide Teo.

Bridesmaids. Mie îmi place în filmul asta că descoperim puţin șocul prietenei din copilărie în momentul în care prietena ei se transformă în ceva care n-are nicio legătură cu ce știe ea”, spune Andrada Sas.

Chiar dacă unele nunţi devin adevărate „câmpuri de luptă” din cauza stresului acumulat de miri, primul care a dus această idee la o extremă sângeroasă este Quentin Tarantino, în producţia sa „Kill Bill”.

Quentin Tarantino a luat tema căsătoriei și a băgat sânge în ea și violenţă, efectiv. Aici a fost ok”, spune Costel.

Asta face Tarantino. Ia lucrurile și pune sânge peste ele”, spune Teo.

Mi-ar plăcea foarte mult să văd o nuntă inspirată de filmul ăsta. Să văd dacă cineva are curajul să apară cu drujba la biserică”, spune Andrada Sas.

Nunta în sine este iconică, aș zice. Rămâne cumva ca una dintre nunţile, nu știu cum să le zic, explozive din cinema”, spune Ileana Bîrsan.

În „Vânătorul de cerbi” sau „The Deer Hunter”, nunta celebră este ultima noapte de dragoste înainte de prima noapte de război a personajelor, care pleacă în Vietnam.

Nunta de dinainte de plecarea în războiul din Vietnam. O nuntă fabuloasă, absolut minunată, emoţionantă, știi cumva ce-i așteaptă, însă pregatește un drum, în loc de unul senin, pregătește un iad”, spune Ileana Bîrsan.

Bineînţeles, să pară, să arate și mai nasol Războiul din Vietnam. Așa e făcută nunta aia. Ce frumoasă e viaţa într-un cadru dintr-ăsta familial și du-te după aceea la război. Păi îţi dai seama...”, explică Costel.

Cred că vrea să arate cât de crunt e războiul dacă partea mișto din viaţă era nunta”, completează Teo.

Nunţile din filme sunt, la fel ca-n viaţă, evenimente de neuitat. Dar, din fericire, de cele mai multe ori au un final fericit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri