Căsătoria care a revoltat o țară întreagă: un preot de 63 de ani s-a căsătorit cu o fată de 12 ani. Ceremonia a fost publică și filmată

Data actualizării: Data publicării:
mireasa copil
Un influent preot în vârstă de 63 de ani a stârnit indignare în Ghana după ce s-a căsătorit cu o fată de 12 ani. FOTO: Shutterstock

Un influent preot în vârstă de 63 de ani a stârnit indignare în Ghana după ce s-a căsătorit cu o fată de 12 ani. Răspunzând criticilor, liderii comunității au susținut că obiceiurile și tradițiile nu le sunt înțelese, scrie BBC.

Preotul, cunoscut cu numele Nuumo Borketey Laweh Tsuru XXXIII, s-a căsătorit cu fata printr-o ceremonie care a avut loc sâmbătă.

Vârsta minimă legală pentru căsătorie în Ghana este 18 ani. Ponderea căsătoriilor între copii a scăzut, dar totuși astfel de cazuri continuă să se întâmple.

Potrivit ONG-ului Girls Not Brides, 19% dintre fetele din Ghana sunt căsătorite înainte de a împlini 18 ani și 5% se căsătoresc înainte de a împlini 15 ani.

Videoclipurile și fotografiile de la ceremonia de sâmbătă, la care au participat zeci de membri ai comunității, au fost distribuite pe rețelele sociale și au declanșat val de critici în rândul multor ghanezi.

În timpul ceremoniei, femeile care vorbeau în limba locală Ga i-au spus fetei să se îmbrace provocator pentru soțul ei. De asemenea, fata a fost sfătuită să fie pregătită pentru îndatoririle de soție și să folosească parfumurile primite pentru a fi mai atractivă sexual în fața soțului ei. Aceste indicii au determinat criticii să creadă că ceremonia nu a fost doar de formă, ceremonială, așa cum s-a zis.

Criticii au cerut autorităților să anuleze căsătoria și să-l investigheze pe preot.

Liderii comunității indigene Nungua, din care fac parte atât fata, cât și preotul, au condamnat opoziția publicului față de căsătorie, spunând că criticile „vin din ignoranță”.

Nii Bortey Kofi Frankwa II, un lider al comunității locale, a declarat duminică că rolul fetei ca soție a preotului este doar „pură tradiție și obicei”. El a adăugat că fata a început ritualurile pentru a deveni soția preotului în urmă cu șase ani, și că asta nu i-a afectat educația.

Este de așteptat ca fata să fie supusă unei a doua ceremonii de purificare pentru noul ei rol de soție a marelui preot. Ceremonia o va pregăti și pentru responsabilități conjugale, cum ar fi nașterea, a informat presa locală.

Preotul se numără printre cei mai înalți lideri tradiționali ai comunității. El face sacrificii în numele comunității, se roagă pentru protecția comunității, impune practici culturale și conduce ritualuri tradiționale în timpul unor evenimente precum instalarea șefilor tradiționali.

Autoritățile guvernamentale nu au dat încă un răspuns cu privire la controversata căsătorie. Legea ghaneză interzice căsătoriile copiilor sub pretext cultural sau al tradiției.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri