Afacere de succes: Integrata Pașcani a avut monopol pe piața românească zeci de ani la rând 

Data publicării:
pascani 3

Blugii de Pașcani erau pentru generația folk din România anilor '70 cel mai mare moft vestimentar. Fabrica Integrata era visul lui Nicolae Ceaușescu de a exporta denim la fel de apreciat ca cel american.

„Integrata la ora aceea avea un monopol, dacă nu chiar pe România, pe bună parte din Europa,” a spus Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț Iași.

„Era un loc în care se realizau produse cu mare, mare, mare căutare pe piața CAER la momentul respectiv, țările din grupul socialist”, își amintește Carmen Loghin, decanul Facultății de Textile Pielărie.

Momentul critic pentru fabrica de blugi de la Pașcani nu a fost 1990, ci după 2005, când intreaga industrie de confecții din Europa a fost nimicită de concurența chineză.

„M-am trezit cu câteva sute de salariați, cu o tehnologie nouă, fără piață. A trebuit practic să pun în conservare aceste echipamente”, a spus Doina Cepalis, directorul general.

Doina Cepalis, directorul general al societății, a renunțat în 2007 la modă, blugii de Pașcani au devenit istorie, și a început să producă accesorii auto, centuri de siguranță și huse pentru scaunele destinate transportului bebelușilor datorita unui parteneriat cu o firma franceză. Iar în 5 ani a ajuns de la o cifră de afaceri de 230 de mii de euro și 10 angajați la 23 de milioane de euro și o mie de angajați.

În fabrica de la Pașcani se produc într-un an aproape 3 milioane de accesorii necesare scaunelor pentru copii, huse, dar și centuri de siguranță. Cei mai importanți clienți ca și valoare a exporturilor sunt în Europa, iar cele mai îndepărtate destinații unde ajung toate aceste produse sunt Coreea de Sud si Japonia.

Pe o piață în care atunci când unul vine, celălalt trebuie să plece a profitat chiar de vulnerabilitățile altor producători pentru a crește volumul de exporturi. Așa și-a câștigat un important client din Anglia.

„Aduceau aceste produse din China. A fost un accident mediatizat și s-a demonstrat că scaunul avea vicii de calitate. Toate produsele au fost returnate producătorului. I-am livrat dacă îmi amintesc bine în 12 zile 33 de mii de produse și l-am fidelizat”, a mai spus directorul general. 

Fabrica exportă acum în 61 de țari și este cel mai mare producător mondial de profil. Lucrează în exclusivitate pentru branduri precum Ferrari sau Disney.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri