Video Exclusiv Comerțul Kîrgîzstanului cu Germania a crescut cu 4.000%. Armand Goșu: Rusia folosește toate fostele țări sovietice și înflorește

Data actualizării: Data publicării:
Economy graph: up arrow, cash Russian rubles, flag and map of Russia
Rusia folosește toate fostele state sovietice ca să facă comerț și înflorește în ciuda sancțiunilor care îi sunt impuse nu din 2022, ci din 2014, de când a anexat Crimeea. FOTO: Getty Images

Rusia folosește toate fostele state sovietice ca să facă comerț și înflorește în ciuda sancțiunilor care îi sunt impuse nu din 2022, ci din 2014, de când a anexat Crimeea, a declarat la emisiunea "În fața ta" de la Digi24 istoricul Armand Goșu. El a dat ca exemplu Kîrgîzstanul, țară al cărei comerț cu Germania a crescut cu 4.000%.

Armand Goșu a vorbit la Digi24 despre cum poate Rusia să ocolească sancțiunile occidentale.

"Toate țările care se pot alinia pe o platformă antioccidentală sunt acolo - țări din Africa, foste colonii, dictatori care au furat și li s-a dat peste mână ajută Rusia pe sub masă. Unii chiar pe față, cum sunt Iranul, Turcia.

În Istanbul, aeroportul e plin de ruși, Dubaiul la fel, Doha la fel. Nu doar aeroportul, ci orașele sunt pline.

Sunt o grămadă de ruși care nu mai pot merge în Franța, de exemplu, unde aveau proprietăți și se orientează spre alte spații unde se simt confortabil.

Cum vă închipuiți că poate să crească cu 4000% comerțul Kîrgîzstanului cu Germania într-un an, în 2023?", a declarat Goșu.

"Azerbaidjan face același lucru. Rusia folosește toate fostele state sovietice ca să facă comerț.

Dacă mergeți pe aeroporturile din capitale din aceste republici foste sovietice o să vedeți că de acolo decolează avioane albe fără însemne, curse charter ciudate cu tipi foarte bine îmbrăcați, oameni foarte bogați, la niște ore ciudate, la 4 dimineața, de regulă spre Moscova, spre Minsk.

Sunt foarte mulți care au de câștigat de pe urma acestor sancțiuni (contra Rusiei – n.r.). S-a creat un fel de business în fostul spațiu sovietic și de el se bucură elitele economice și politice din aceste țări.

Avioanele care decolează din Istanbul, de exemplu, sunt toate pline cu ruși. Unii fug, alții se orientează pe trasee pentru spionaj. E o efervescență care ar merita mai multă atenție din partea SUA, a instituțiilor europene pentru că astea sunt traseele pe care se mișcă și mărfurile.

Așa se explică cum rușii au reușit să fabrice în timp foarte scurt fabrici de drone.

Dronele iraniene nu sunt importate, sunt fabricate pe teritoriul Rusiei. Au avut tehnologie de ultimă generație pentru rachete de croazieră și rachete balistice, nu vorbim doar de bombe din anii 70, ci de obuze mari sau rachete de croazieră care costă undeva la un milion de euro. Sunt sume uriașe, iar Rusia și le permite.

Rusia e supusă sancțiunilor din 2014, după anexarea Crimeii. Și atunci, cum se poate să înflorească această țară? Înseamnă că cei care iau decizii la nivelul Bruxelles-ului sunt neserioși, le râde Rusia în nas și ei se fac că nu înțeleg despre ce e vorba? Costurile vor fi mari pentru noi și pentru generațiile viitoare", a completat istoricul.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri