Tratamentul homeopatic, considerat inutil de către specialiştii din Australia

Data publicării:
homeopatic

"Oamenii care aleg homeopatia îşi pot pune sănătatea în pericol dacă resping sau amână tratamente pentru care există dovezi clare referitoare la eficienţă şi siguranţă" - este concluzia unui studiu al Australia's National Health and Medical Research Council. Specialiştii de la Antipozi au demonstrat că remediile homeopate nu au nici un efect în tratarea a 68 de boli în care erau recomandate. Tratamentele de acest fel constă în diluarea substanţelor în apă sau în alcool, astfel că în multe preparate nu se mai regăsește nimic din substanța originală, ci doar zahăr.

"Oamenii, de obicei, preferă tratamentul homeopatic pentru că se gândesc la efectele secundare pe care le au medicamentele", susţine psihologul Alin Crețu.

"De fapt, merg pe efect placebo. În spatele acestui efect se presupune că există plantele. Nu s-a dovedit științific că ar exista molecula inițială în preparatul homeopat", completează dr. Luiza Demian, medic medicină internă.

Diabetologul Amorin Popa atrage atenţia că "în momentul în care această metodă terapeutică este folosită în tratamentul bolilor organice apar eșecurile."

Unii medici spun că medicamentația homeopată poate fi folosită doar ca tratament alternativ. "În primul rând tratamentul pacientului critic este bazat pe medicamentația clasică, dar nu exclud ca și alternativă asocierea cu medicația homeopată", spune dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor.

Centrul de cercetare din Australia a analizat, în premieră, 225 de articole de cercetare privind homeopatia, dar acestea nu au demonstrat eficiența acestui tip de tratament.

Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri