Cămin modern la UVT. Instituția, cu banii în conturi, dar cu mâinile legate de prevederile legii

Data publicării:
camin

Universitatea de Vest a primit aproximativ trei milioane de lei de la Guvern pentru a începe lucrările de realizare a căminului de lux din Complexul Studențesc. După cum se poate vedea, până în acest moment au fost realizate săpături la fundația acestuia. De peste 60 de milioane de lei are nevoie universitatea ca să finalizeze proiectul.

Instituția de învățământ superior are bani să finalizeze aproximativ o treime din această construcţie, însă sumele nu pot fi folosite. Într-o adresă trimisă de Ministerul de Finanţe, conducerii universităţii i s-a explicat că: „Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțelor publice, cu modificările și completările ulterioare, veniturile și cheltuielile bugetare sunt aprobate pe o perioadă de un an, care corespunde execuției bugetare. Ca atare, sumele reprezentând disponibilități din anii precedenți nu pot fi reflectate la venituri în anul bugetar pentru care se aprobă bugetul".

Căile birocratice sunt greu de înteles, spun reprezentanţii universităţii. „E ca și cînd te-ai duce la bancomat și ai încerca să scoți mai mult decât suma care ți-e aprobată zilnic. Și ai nevoie de o aprobare specială". Cam asta am făcut și noi cu Ministerul Educației, am mers să-i spunem: avem economii în conturile universității, dați-ne voie să-i cheltuim anul acesta pentru căminul universității și nu ne-au dat niciun fel de aprobare", ne-a declarat Laurențiu Georgescu, directorul general administrativ al Universității de Vest.

Noul cămin al Universității de Vest ar urma să fie cel mai modern din Timișoara, construit la standarde europene. Va avea camere cu băi și bucătării proprii, spații comerciale, salon de frizerie și coafură, sală de fitness, spații de recreere și parcare subterană. De aceste condiții ar urma să beneficieze aproape 700 de studenți.

Tinerii cred că un nou cămin ar fi mai mult decât binevenit, mai ales că în fiecare an numărul cererilor depuse este dublu faţă de locurile disponibile în camine: „Nu sunt locuri în cămine și cei de la Vest vin în căminele de Poli", „Mulți caută și ca student e foarte ok să stai în cămin. E mai greu pentru ei și să stea într-o chirie de la început și, bineînțeles, pe meritele lor, de ce să nu stai într-un cămin?", „Mi se pare benefică, în primul rând pentru noi, ar atrage alți studenți din alte orașe și și știu că foarte mulți ar vrea să vină la Timișoara, chiar și de prin București".

Investiția totală se ridică la aproape 68.000.000 lei, fonduri ce ar trebuie asigurate de Guvernul României, prin Ministerul Educației Naționale. Lucrările la noul cămin au ca termen de finalizare iulie 2016.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri