Drum salvat de mănăstire. Şoseaua dintre Banloc şi Partoş a intrat pe lista de investiţii abia în acest an

Data publicării:
drum manastire

Drumul care leagă comuna Banloc de satul Partoş a fost construit încă din secolul al XVII-lea. Şi niciodată nu a fost asfaltat. În ultimii 20 de ani, autorităţile nu au avut bani decât pentru pietruiri. Însă tonele de piatră folosite nu au rezolvat problema sutelor de gropi de pe şosea.

Drumul dintre Banloc și Partoș este plin de astfel de gropi. Autoritațile spun ca ele se formeaza din cauza solului extrem de argilos, care la fiecare ploaie cedează. Piatra se lasa și astfel se formează aceste mici cratere.

Şoferii nu pot circula cu mai mult de 30 de kilometri la oră. Şi chiar şi aşa îşi strică maşinile: ”Ne dărâmăm mașinile și asta e”, - Cu cât circulați? ”Când mă grăbesc mai circul și cu 30, dar ar trebui cu 15”, ”Țin la mașină, nu?! Daca țin, o las mai moale”, ”De ani de zile nu se face drumul asta”, ”Zilnic merg la lucru”, -Vă stricați mașina? ”Tot timpul”, - De câte ori ați mers în service cu ea? ”Nu mai țin minte. De când o am, de doi ani de zile, nu știu... la două luni cel puțin, cu direcția”.

Pe acest drum fac naveta şi 30 de elevi din Partoş, care învaţă în Banloc. Şoferul microbuzului face traseul de trei ori pe zi. - S-a stricat microbuzul de când circulați pe acest drum? ”Acesta nu, dar celalalt a fost”, spune șoferul microbuzului. - Din cauza drumului? ”Bineînțeles”.

Primarul comunei Banloc, aflat la cel de-al cincilea mandat, spune că de când a venit în primărie cere autorităților județene și celor centrale să aloce bani pentru modernizarea acestui drum. Mai ales că şoseaua duce la Mănăstirea Sfântului Partoş, un punct important pe harta turismului religios. ”Vin foarte mulți oameni, mai ales de când s-a deschis viața monahală de la Partoș. Avem în fiecare duminică și la sărbători, vă spun, între 40, 50 și 100 de mașini. Drumul era necesar și Consiliul Județean știa, și Prefectura, și de fapt și la nivel mai sus că am facut o grămada de demersuri ca sa obținem fonduri”, afirmă Cornel Toța, primarul comunei Banloc.

În 2013, mai multe drumuri comunale aflate într-o stare deplorabilă au fost transformate în drumuri judeţene pentru a fi reabilitate din fondurile Consiliului Judeţean Timiş. Şoseaua dintre Banloc şi Partoş a intrat pe lista de investiţii de-abia în acest an.

”La ora asta este procedura de licitație, se depun ofertele. Sperăm undeva la mijlocul lui martie, sfârșitul lui martie, să avem contractul de lucrări semnat, în cazul în care nu apar alte contestații pe atribuirea de contract. În momentul în care vremea ne va permite, imediat după semnarea contractului, se va da ordinul de începere a lucrărilor”, spune Călin Dobra, vicepreședintele CJ Timiş.

Pentru începerea lucrărilor au fost alocate 1,2 milioane de lei din bugetul pe 2015. Dar lucrarea costă aproape 9 milioane de lei. Autorităţile spun că vor asigura fondurile necesare asfaltării drumului din finanţări de la bugetul central sau din bugetele pe anii viitori.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri