STUDIU: Inteligența artificială va elimina 400.000 de locuri de muncă în următorii zece ani

Alexandru Gologan Data publicării:
inteligenta artificiala munca robot
sursa: gettyimages.com/

Un studiu realizat de o companie spaniolă de cercetare a relevat faptul că în următorii zece ani impactul inteligenței artificiale pe piața muncii nu va fi de bun augur. Experții estimează că aproximativ 400.000 de locuri de muncă vor dispărea. Cele mai afectate sectoare vor fi cel administrativ, hotelier și al comerțului.

De la Revoluția Industrială până în prezent, fiecare schimbare tehnologică a însemnat distrugerea, pe termen scurt, a mai multor locuri de muncă, pe măsură ce productivitatea a crescut. Iar inteligența artificială (AI) îndeplinește această axiomă.

Experții unei companii spaniole de cercetare estimează că în perioada 2023-2033, inteligența artificială va elimina din piață 400.000 de locuri de muncă la nivel global.

Introducerea noii tehnologii în activitatea companiilor va crește garantat productivitatea, fapt ce va duce la restructurări masive de personal pentru că anumite ocupații nu vor mai fi necesare.

Cei mai afectați de implementarea AI vor fi cei din sectorul comerțului, ospitalității, administrativ și logistic. Totuși, există și un impact pozitiv. Vor fi create noi locuri de muncă în IT, telecomunicații, media și educație.

Fermierii și pescarii vor resimți cel mai puțin efectele AI. Alături de ei, un impact limitat va fi și în industriile extractive sau în construcții, relatează Expansión.