BCE: tensiunile geopolitice amplifică riscurile la adresa stabilității financiare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
banca centrala europeana bce
sursa: shutterstock.com/

Tensiunile geopolitice şi seria de alegeri din întreaga lume sporesc riscurile cu care se confruntă investitorii şi pun în pericol stabilitatea financiară, avertizează Banca Centrală Europeană (BCE).

Pericolele globale sunt în creştere din 2022, de când Rusia a invadat Ucraina, iar situaţia din Orientul Mijlociu reprezintă cea mai recentă ameninţare. Alegerile, inclusiv încercarea lui Donald Trump de a reveni la Casa Albă în noiembrie şi alegerile din iunie pentru Parlamentul European, sporesc incertitudinile privind traiectoria finanţelor publice.

"Volatilitatea de pe pieţele financiare ar putea spori semnificativ, dacă inflaţia deviază substanţial faţă de estimări, dacă avansul economiei se atenuează sau dacă conflictele geopolitice escaladează", avertizează BCE.

Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă finanţele publice. Conform Comisiei Europene, deficitele bugetare s-au accentuat semnificativ după pandemie iar măsurile de sprijin ca urmare a crizei energetice nu s-au diminuat suficient.

Nivelul ridicat al datoriilor lasă guvernele vulnerabile la şocurile externe în cazul în care va fi necesară majorarea cheltuielilor, relatează Bloomberg.