Problemele din lanțul global de aprovizionare cresc prețul ciocolatei înainte de sărbătorile pascale

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
iepuras ciocolata paste
sursa: gettyimages.com/

În preajma sărbătorilor pascale din acest an, cotaţiile mai ridicate la cacao au determinat o creștere a preţurilor pentru iepuraşii şi ouăle de ciocolată, pe fondul problemelor din lanțul de aprovizionare.

Tendinţa de creştere a cotaţiilor la cacao se accelerează tocmai înainte de Paşte, o importantă sărbătoare pentru consumul de ciocolată în ţări precum SUA, Brazilia şi Marea Britanie. Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, iar pe Bursa de la New York au depășit cel mai ridicat nivel atins vreodată, 8.900 de dolari tona.

Deşi producătorii de ciocolată cumpără boabele cu câteva luni în avans, scumpirile de la bursă încep să se resimtă. Unele tablete de ciocolată devin mai costisitoare, mai mici sau sunt umplute cu alte arome pentru a atenua impactul.

"Adevăratul cost al ciocolatei nu a fost mult timp văzut de consumatori. Preţurile persistent scăzute pentru producători şi schimbările climatice au dus la valorile record ale cotaţiilor futures la cacao. Este un şoc pentru unii dar era previzibil", a apreciat Emily Stone, fondatorul distribuitorului de cacao Uncommon Cacao.

Aprovizionarea cu materie primă la nivel mondial intră în al treilea an de deficit după ce vestul Africii, cea mai importantă regiune pentru culturile de cacao, a fost lovită de o serie de fenomene meteo extreme. Fabricile de procesare suferă deja de pe urma opririi activităţii iar noile norme de mediu care planează asupra importatorilor europeni creează noi obstacole în aprovizionarea cu boabe de cacao.

În ultimul an, preţul mediu al produselor de ciocolată în SUA a crescut cu 12%, iar 44% din gospodării susțin că achiziţionează acum mai puţină ciocolată sau dulciuri din cauza inflaţiei. În Marea Britanie, preţurile la unele mărci celebre de ciocolată au urcat cu până la 50%, relatează Bloomberg.

Costurile ridicate se vor resimţi şi la dulciurile produse pentru viitoarele sărbători, deoarece producătorii cumpără boabele de cacao la preţuri record.