Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 27 martie

Data publicării:
digistoria
Cele mai importante evenimente petrecute în 27 martie.

1918 - BASARABIA SE UNEȘTE CU ȚARA

Sfatul Țării, parlamentul de la Chișinău, a votat unirea "de-a pururi și totdeauna" a Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu "mama sa" România.

Basarabia a fost prima dintre regiunile istorice românești care au decis unirea. Decizia a fost luată de liderii de la Chișinău deși mare parte din România era sub ocupație.

Unirea Basarabiei cu Regatul României a fost recunoscută de marile puteri europene după sfârșitul Primului Război Mondial. Rusia sovietică, susținută de SUA, nu a acceptat.

1999 - NIGHTHAWK DOWN

Un Lockheed F-117, celebru "avion invizibil" al SUA, era doborât de o rachetă sol-aer iugoslavă, în timp ce zbura în apropiere de Belgrad. Americanii erau șocați.

F-117 era cel mai avansat avion din lume. Tehnologia "stealth" îl făcea greu de observat pe radar. Dar a fost dat jos de colonelul Zoltan Dani, cu o rachetă veche.

Pilotul de F-117 s-a catapultat și s-a ascuns, până l-au salvat soldații americani. Epava primului avion invizibil doborât de iugoslavi se află la un muzeu din Belgrad.

1871 - PRIMUL MECI INTERNAȚIONAL DE RUGBY

Anglia și Scoția disputau primul meci internațional de rugby. Partida s-a jucat pe terenul de la Raeburn Place din Edinburgh. 4.000 de spectatori erau pe margine.

Englezii au jucat în echipament alb, cu un trandafir roșu pe tricouri. Scoțienii au avut șorturi albe și tricouri maro, care aveau pe piept un ciulin, floarea națională a Scoției.

S-au jucat două reprize de 50 de minute fiecare. La final, victoria a fost a Scoției, care a reușit două eseuri și o transformare. Anglia a bifat doar un eseu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri