Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 30 octombrie

Data publicării:
digistoria-carton

Cele mai importante evenimente petrecute în 30 octombrie:

#COLECTIV

Acum 8 ani, trupa „Goodbye to Gravity” își lansa noul album. Peste 300 de oameni au venit la concertul din clubul Colectiv din București. Nimeni nu bănuia ce a urmat.

La o oră de la începutul concertului, au fost pornite efectele pirotehnice şi iadul s-a dezlănţuit. Clubul a fost rapid cuprins de flăcări. 153 de secunde a durat incendiul.

27 de tineri au murit pe loc, alţi 37 s-au decedat în următoarele luni din cauza rănilor suferite: arsuri grave şi intoxicaţi cu fum. Alţi peste 160 au fost răniţi.

1938 - INVAZIE EXTRATERESTRĂ

Acum 85 de ani, milioane de oameni din SUA au crezut că marțienii au invadat statul New Jersey. Auziseră la radio, la știri, că războiul între Pământ și Marte începuse deja.

Panica a fost creată de o adaptare pentru teatru radiofonic a romanului „Războiul Lumilor” al lui H.G. Wells. Cartea a fost transformată într-o serie de buletine de știri.

Cei care au prins începutul emisiunii, știau despre ce este vorba. Dar mulți au dat drumul pe parcurs, și s-au panicat. Actorul american Orson Welles a fost naratorul piesei.

1961 - APOGEUL BOMBELOR NUCLEARE

Acum 62 de ani, un bombardier sovietic Tupolev 95 a lansat bomba pe care o avea la bord deasupra unei insule din oceanul Arctic. Era vorba de bombă atomică.

Dispozitivul, poreclit Bomba Țarului, a fost activat la 4.000 m altitudine. A explodat cu o forță de 50 MT, de 10 ori cât toate bombele pe front între 1939 și 1945.

A fost cea mai puternică explozie nucleară înregistrată vreodată. Deflagrația s-a văzut și de la 1.000 km. Ciuperca nucleară a fost observată și la 800 km distanță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri