Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 19 ianuarie

Data publicării:

Cele mai importante evenimente petrecute pe 19 ianuarie.

1915 - ATACURI DIN AER

Dirijabile germane au bombardat două orașe din Marea Britanie, aflate pe coasta Mării Nordului. Au fost primele bombardamente aeriene ample asupra unor ținte civile.

Până la finalul Primului Război Mondial, zeppeline și avioanele germane au făcut 103 raiduri aeriene contra Marii Britanii. Peste 1.300 de oameni au fost uciși.

Aceste atacuri au dus direct la crearea Aviației Regale Britanice. De asemenea, au prefigurat bombardamentele strategice asupra orașelor inamice, practicate și acum.

1969 - PENTRU PATRIE

Jan Palach, un tânăr student ceh, a murit la trei zile după ce și-a dat foc în piața Sf. Vaclav din Praga, în semn de protest față de invazia sovietică a Cehoslovaciei.

Înmormânarea lui Jan Palach, care avea doar 20 de ani, a devenit un protest major față de URSS. Mormântul lui din Praga a devenit loc de pelerinaj, ce nu a plăcut regimului.

În 1973, Jan Palach a fost exhumat în secret și cremat. Abia după căderea comunismului, rămășițele lui au fost reînhumate. Astăzi, Jan Palach este un erou național.

1983 - PRINDEREA MĂCELARULUI DIN LYON

Acum 41 de ani, unul dintre cei mai căutați ofițeri naziști, Klaus Barbie, supranumit „Măcelarul din Lyon”, a fost arestat în Bolivia și trimis în Franța, pentru judecată.

Barbie fusese șeful Gestapo din Lyon și torturase evrei și membri ai Rezistenței. După război, a fost ajutat de SUA să fugă în Bolivia, ca să ajute în lupta anticomunistă.

Ulterior, a fost recrutat și de spionajul vest-german. În Bolivia, a lucrat cu Pablo Escobar și a ajutat la un puci. „Măcelarul din Lyon” a murit în Franța în 1991, de cancer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri