Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 9 februarie

Data actualizării: Data publicării:

Cele mai importante evenimente petrecute pe 9 februarie.

1945 - DUEL ÎN ADÂNCURI

Pentru prima și singura dată în istorie, un submarin în imersiune a distrus un alt submarin aflat sub apă. Acest duel în adâncuri s-a petrecut lângă coastele Norvegiei.

Vasul german U-864 plecase din Norvegia ocupată și urma să ajungă în Japonia. Dar a fost detectat de un submarin britanic, HMS Venturer. Navele au rămas în imersiune.

Căpitalul britanic a ascultat traseul luat de vasul nazist, a făcut calcule foarte complexe și a tras 4 torpile. Ultima a lovit în plin. U-864 a ajuns pe fundul Mării Nordului.

1959 - PRIMA RACHETA INTERCONTINENTALĂ

R-7, prima rachetă balistică intercontinentală din istorie, a intrat în serviciu activ în URSS. Armele au fost amplasate într-o bază de rachete din nordul părții europene a Rusiei.

Racheta R-7 avea 280 de tone, 10 metri înălțime și o rază de peste 8.000 km. Totuși, nu a fost bună ca armă. URSS a folosit R-7 să lanseze sateliți și navete spațiale.

Rachete din familia R-7 au fost folosite pentru Sputnik și pentru toate misiunile cu echipaj uman ale Moscovei. Racheta folosită acum pentru Soyuz este urmașă a R-7.

1977 - DISIDENȚĂ ROMÂNEASCĂ

La Radio Europa Liberă era citită o scrisoare prin care Paul Goma se solidariza cu mișcarea anticomunistă Charta 77, fondată de Vaclav Havel în Cehoslovacia.

„Situația voastră este și a mea. Trăim, supraviețuim, în același lagăr”, a scris Paul Goma unuia dintre membrii Chartei 77. Ulterior, îi va scrie direct lui Ceaușescu.

A fost un moment definitoriu al disidenței românești. Goma și familia lui sunt expulzați din România și lăsați fără cetățenie. Scriitorul cere și primește azil politic în Franța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri