24 de minute | Amintirile istoricului Dinu Zamfirescu despre Ion Iliescu 

24 Minute

Ion Iliescu și Dinu Zamfirescu au fost la liceu împreună. Istoricul își amintește că fostul președinte era o persoană liniștită, ponderată, „care nu se bătea cu pumnii în piept pe chestiuni politice”. 

Era un elev bun, foarte liniștit, nu se bătea cu pumnii în piept pe chestiunipolitice. În timpul școlii era invitat la diverse manifestări prin străinătate ca delegat al organizațiilor de tineret comunist. Tatăl lui a fost membru în clandestinitatea partidului comunist. (Ion Iliescu n.red) A moștenit această atracție”, a spus Dinu Zamfirescu. 

Istoricul a explicat că nu au existat niciodată relații ostile între Ion Iliescu și tineretul liberal de atunci. 

„În momente acelea, anii 1944 -1945, eram mai ales la Spiru Haret, tineretul liberal. Nu era o ostilitate fățișă. Relațiile erau civilizate. El a fost un tip reținut, ponderat”, a spus Dinu Zamfirescu despre Ion Iliescu. 

Întrebat ce reacție a avut când l-a văzut la Revoluție în 1989, Dinu Zamfirescu a explicat că știind că este comunist nu avea așteptări, însă știa că este un om „temperat”.

22 decembrie 1989 m-a prins la Milano unde trebuia să particip la o conferință împotriva lui Ceaușescu. Înainte să începem a venit un domn și ne-a spus că a picat Ceaușescu. Am deschis un televizor și primele imagini pe care le dădea televiziunea italiană erau de la București cu Mircea Dinescu care flutura un steag și cu elicopterul care pleca de pe terasa fostului Comitet al Securității. Știam că e comunist (Ion Iliescu n.red), nu mă așteptam la foarte multe. Dar știam totuși că este un tip temperat și că nu se poate compara cu Ceaușescu sau mulți dintre anturajul lui Ceaușescu”, a spus Dinu Zamfirescu. 

 Dinu Zamfirescu este istoric și disident anticomunist. A fost arestat în 1945 pentru participarea la mitingul în favoarea Regelui Mihai. În anii '80, Securitatea l-a vândut pentru 6.000 de dolari rudelor din Occident. În '89, a fost una din primele voci chemate la radiourile occidentale să vorbească despre căderea comunismului în România.

Istoricul Dinu Zamfirescu a povestit la emisiunea 24 de minute că pe el revoluția din 1989 din România l-a prins în Milano, la o conferință împotriva dictatorului român, și primele imagini pe care le-a văzut au fost cu elicopterul familiei Ceaușescu care părăsea terasa fostului Comitet al Securității și cu Mircea Dinescu fluturând un steag găurit. De asemenea, din marea de oameni l-a recunoscut pe Ion Iliescu, fostul său coleg de liceu, care deși era comunist, Dinu Zamfirescu l-a apreciat ca fiind mai „ponderat” față de Ceaușescu sau alte persoane din anturajul dictatorului. 

Alte Recomandări