Bătălia pentru şefia USR. Pe cine sprijină Nicuşor Dan

24 Minute

A plecat din societatea civilă şi a făcut un partid pentru Bucureşti. Apoi, l-a extins la nivel naţional şi a intrat pe locul 3 în Parlament. A fost catalogat drept partidul hipsterilor, al celor care se simt nereprezentaţi. Dar când a fost să treacă la fapte şi să arate în Parlament că este o forţă, Nicuşor Dan a plecat din propria sa construcţie politică. Iar de atunci, USR o ţine din şedinţe în şedinţe, iar acum face alegeri interne, ca să-şi găsească un nou lider. De ce a plecat Nicuşor Dan, ce planuri politice are şi ce se va întâmpla cu USR? Răspunsul, în emisiunea ,,24 de minute”:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Fostul preşedinte al USR susţine că în partid sunt tensiuni fără precedent, în plină campanie pentru alegerea unui nou şef. Dintre cei trei candidaţi - Dan Barna, Vlad Alexandrescu şi Cristian Seidler - Nicuşor Dan îl susţine pe ultimul. Spune despre Cristian Seidler că ar fi cea mai bună opţiune pentru partid acum.

Nicuşor Dan nu se vede întorcându-se în formaţiunea pe care a creat-o până ce nu vor fi din nou repezentate toate opţiunile doctrinare - şi progresiştii, ca acum, dar şi conservatorii.

De altfel, plecarea lui Nicuşor Dan s-a produs pe fondul disputelor din USR legate de definirea căsătoriei şi de referendumul cerut de Coaliţia pentru Familie. Au câştigat în USR cei care s-au pronunţat împotriva modificării Constituţiei, iar Nicuşor Dan, deşi nu s-a pronunţat vreodată cu privire la această problemă, a ales să plece din partid. Fostul lider USR nu exclude însă ideea de a face un partid nou. Depinde cât de favorabile îi vor fi împrejutările.

Planuri pentru un nou partid

- USR-ul, şi, pe bună dreptate, oamenii care au votat USR-ul îl critică pentru asta, a pierdut o energie uriaşă într-o dezbatere internă şi a neglijat partea de politici publice pe care promisese că urmează să o facă. Din păcate, tensiunile sunt mari în USR în momentul ăsta. Sper să existe o înţelepciune ca oamenii să ajungă repede să-şi ducă energiile către politici publice pentru România şi nu către aceste tensiuni. Există un spaţiu în care, cu siguranţă, necesitatea va face să apară un alt partid.

- Vă mai apucaţi de o nouă construcţie politică?

- O să aveţi răspunsul în perioada următoare.

- Aţi stat pe gânduri, ceea ce mă face să cred că aveţi un plan.

- În orice caz, eu doresc să rămân în politică. Am credinţa că trebuie să reapară o forţă politică care să se adreseze şi progresiştilor şi conservatorilor şi, dacă această forţă politică e sănătoasă, voi fi în ea.

- Deci nu o să o creaţi dumneavoastră? Atunci cine să o facă, dacă nu o faceţi dumneavoastră, aşa cum v-o doriţi?

- Un partid politic trebuie să răspund unei necesităţi. Ea există în momentul de faţă. Şi trebuie să atragă un număr suficient de mare de oameni care să poată să răspundă acestei necesităţi şi să aibă posibilitatea să intre în Parlament, să treacă pragul electoral. Dacă această masă de oameni o să existe, o să aflaţi.

Nicuşor Dan, nemulţumit de Inspecţia Judiciară. Reproşuri pentru DNA şi pentru preşedinte

- Eu sunt foarte nemulţumit de Inspecţia Judiciară.

- De ce?

- Pentru că nu reuşeşte să sancţioneze acele derapaje ale acelor oameni care fie au acte de neglijenţă, fie au acte de rea-credinţă în procesul de Justiţie. În privinţa DNA, cum am spus, există nivelul macro. Este o instituţie care a făcut ca în societate şi în administraţia publică să apară multe progrese, la nivel micro, ar fi util să avem un criteriu de prioritizare a dosarelor. Cumva există o suspiciune care vine dintr-o chestiune de management. Am şi alte critici pentru preşedinte, dar pe Externe şi pe Justiţie a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă.

- Unde nu s-a descurcat, în ce domeniu?

- Aş fi vrut ca preşedintele să lanseze mari teme de dezbatere în societate, de exemplu pe Educaţie. Să cheme toţi actorii politici. Să facă mari dezbateri naţionale şi să facă partidele să promită ceea ce ele nu vor să facă şi în felul acesta să conducă spre o reformă în multe domenii.

- Cum este activitatea Guvernului Tudose până în momentul de faţă? Este, dincolo de chestiunea de Justiţie de care am tot discutat, este chestiunea economică. Pare că Guvernul a ajuns la fundul sacului. Se duce către un deficit excesiv.


Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

A plecat din societatea civilă şi a făcut un partid pentru Bucureşti. Apoi, l-a extins la nivel naţional şi a intrat pe locul 3 în Parlament. A fost catalogat drept partidul hipsterilor, al celor care se simt nereprezentaţi. Dar când a fost să treacă la fapte şi să arate în Parlament că este o forţă, Nicuşor Dan a plecat din propria sa construcţie politică. Iar de atunci, USR o ţine din şedinţe în şedinţe, iar acum face alegeri interne, ca să-şi găsească un nou lider. De ce a plecat Nicuşor Dan, ce planuri politice are şi ce se va întâmpla cu USR? Răspunsul, în emisiunea ,,24 de minute'', de la ora 12.30, pe www.digi24.ro și pe pagina de Facebook a Digi24.

Alte Recomandări