"Un real pericol de colaps". În România nu se știe cu adevărat câte clădiri s-ar putea prăbuși la cutremur, deoarece "mai e de numărat"

Data actualizării: Data publicării:
cladire bulina rosie
Un seism la fel de puternic precum cel din 1977 ar putea să transforme Capitala în mormane de moloz. FOTO: Inquam Photos / Alexandru Busca

Un seism la fel de puternic precum cel din 1977 ar putea să transforme Capitala în mormane de moloz. Cele mai recente date centralizate arată că peste 2.500 de clădiri sunt în pericol să se prăbușească. Inginerul Matei Sumbasacu a declarat la Digi24 a explicat cum se face expertiza clădirilor pentru a se vedea dacă rezistă la cutremure. El a subliniat că nu se știe cu adevărat dimensiunea vulnerabilității la seisme, deoarece mai sunt clădiri pe care nimeni nu le-a expertizat.

Inginerul structurist Matei Sumbasacu a explicat la Digi24 cum se face expertiza clădirilor pentru a se vedea dacă rezistă la cutremure.

"E partea de vulnerabilitate pe care o știm în București, aproximativ 350 de clădiri cu bulină, încă 350 în clasa a doua de risc seismic, încă 1.500 încadrate în categoria de urgență. Despre acestea știm că sunt în pericol de colaps. Mai sunt clădiri despre care nu știm, pe care nimeni nu le-a expertizat. Mai avem de numărat până să aflăm adevărata dimensiune a vulnerabilității", a declarat inginerul, referindu-se la situația din București.

El a explicat că atunci când se face o expertiză tehnică, specialiștii fac măsurători ale sistemului structural, accesează toate spațiile din clădire și analizează fisurile de pe pereți apărute în imobile, introduc măsurătorile și modelul matematic al clădirii într-un program de calcul și apoi aplică simulări de cutremur ca să vadă rezistența clădirilor. 

"Un cutremur de 7.2 nu e la fel cu altul de 7.2. Niciodată.

Există un model pentru cutremurul de calcul, adică cutremurul pentru care ne pregătim clădirile din România. În acest caz, aceste clădiri cu bulină roșie ar putea ține doar 35% din acest cutremur, rezistența lor ar fi depășită de trei ori. E un real pericol de colaps", a afirmat inginerul.

Potrivit acestuia, noile clădiri construite sunt "net superioare clădirilor interbelice, dar și unora din perioada socialistă" din punct de vdere al proiectării, dar și al execuției. "O clădire nouă ar trebui să fie net superioară unei clădiri din interbelic", a precizat el.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri