Firmele care nu folosesc e-Factura ar putea fi scutite de amenzi până la sfârșitul lui iunie. Boloș: E o dovadă de bună credinţă

Data actualizării: Data publicării:
e-factura
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, anunţă, în cadrul unei conferinţe organizate de News.ro, că joi Ministerul va avea primele „semnale cu privire la indicatorii anti-fraudă şi de evaziune fiscală” în urma implementării modulului e-Factura. „Luăm în calcul extinderea până cel mult la sfârşitul lunii iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi”, a mai afirmat Marcel Boloş.

„Eu cred că acest proiect de digitalizare pe care îl impune modulul e-Factura este un proiect de ţară comun, pentru toată lumea, şi el trebuie susţinut. Într-adevăr, avem loc de îmbunătăţire în ceea ce înseamnă operaţionalizarea lui. (...) În această săptămână am lansat e-Factura simplificat. (...) Din cursul zilei de astăzi avem primele date şi primele semnale cu privire la indicatorii anti-fraudă şi de evaziune fiscală pe care nu-i dorim. Vom lua cea mai bună măsură pentru ca în continuare – noi îi respectăm pe care îşi plătesc impozitele şi taxele – dar trebuie să găsim o modalitate prin care să aducem la suprafaţă economia reală”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice în cadrul celei de-a doua ediţii a conferinţei „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024” organizate de News.ro.

Acesta a subliniat că în modulul e-Factura există „indicatori specifici” pentru identificarea lanţurilor de firme care încearcă eludarea plăţii către bugetul de stat.

„Ce nu se ştie este că în proiectul de Ordonanţă care sper să intre săptămâna viitoare, a fost în dezbatere publică, cu reorganizarea ANAF, se vor reînfiinţa, sau înfiinţa structurile judeţene de anti-fraudă. E foarte important ca activitatea economică ilicită să nu fie combătută din birourile regionale, adică de la distanţă. Nu, nu mai putem merge aşa! Trebuie să fie echipele prezente la faţa locului pentru ca cei care sunt certaţi cu legea din acest punct de vedere să fie şi puşi la punct. Dar respectul nostru rămâne pentru cei care şi plătesc impozitele şi taxele şi chiar nu vreau să-i deranjăm şi să avem o atitudine faţă de ei necinstită”, mai spune Boloş.

Ministrul Finanţelor a precizat de asemenea că se ia în calcul prelungirea termenului de la care se vor aplica amenzi celor care nu folosesc modulul informatic implementat la nivelul ANAF.

„Luăm în calcul extinderea până cel mult la sfârşitul lunii iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi. Este o dovadă de bună credinţă din partea noastră”, a adăugat Marcel Boloş.

Evenimentul „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, aflat la a doua ediţie, este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri