Măsurile fiscale „îngroapă” 200.000 de IMM-uri. Iancu Guda: Guvernul vrea să obțină 1 leu în plus dar risipește proporțional 100 de lei

Data actualizării: Data publicării:
bani monezi lupa
Foto: Shutterstock

Executivul îngroapă micile afaceri, potrivit analistului economic Iancu Guda. Guvernul crește masiv povara fiscală pentru un milion de contribuabili (microîntreprinderi, PFA, profesii liberale și angajați) ca să obțină un leu în plus, dar risipește proporțional 100 de lei în sectorul public, a afirmat acesta în emisiunea „În Fața Ta” de la Digi24, care va fi difuzată sâmbătă de la ora 14:00. 

Măsurile cuprinse în proiectul de OUG cu măsurile fiscale pentru echilibrarea bugetului „îngroapă” 200 de mii de microîntreprinderi (care au circa 700 de mii de angajați), 300 de mii de PFA -uri și cu angajații acestora sau familiile acestora – în total aproximativ un milion de persoane -, ca să obțină un leu impact fiscal, iar proporțional statul risipește 100 de lei, este concluzia analistului economic Iancu Guda, care spune că i-au fost necesare 8 ore pentru a analiza draftul de OUG. 

Aplicarea noilor reglementări ar presupune că Guvernul va obține 5 miliarde lei, dar va pierde cel puțin 3 miliarde lei - fără a considera creșterea sigură a economiei subterane -, rezultând un efect net de maximum 2 miliarde lei, potrivit calculelor făcute de Iancu Guda. 

„Inadmisibil”, continuă consultantul economic, în condițiile în care pierdem de 100 ori mai mult din risipa bugetară. 

„Avem un aparat administrativ supradimensionat cu minim 30% care câștigă cu 33% mai mult decât la privat (impact 30 de miliarde de lei), pensii speciale (15 miliarde de lei), subvenții pentru companii de stat cu pierderi (9 miliarde de lei), economie subterană 10% din PIB (150 miliarde de lei). Deci, guvernul crește povara fiscală masiv pentru circa 1 milion de contribuabili (microîntrprinderi, PFA, profesii liberale și angajați) ca să obțină 1 leu în plus … dar risipește proporțional 100 lei în sectorul public. Inadmisibil”, spune Iancu Guda. 

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Iancu Guda a explicat cum vor fi influențate microîntreprinderile și PFA-urile pe care le-a numit sugestiv „Persoană falimentată automat”, în contextul noilor măsuri fiscale. 

„Pentru 2022, microîntreprinderile erau impozitate pe venit, aveau 1% la cifra de afaceri dacă aveau un angajat și 3% dacă aveau zero angajați. Toate microîntreprinderile sub 1 milion de euro (cifră de afaceri). Ce se dorea? Ziceau că microîntreprinderile care sunt afaceri de familie, unde familia depinde de această afacere, nu arată profitul real, încarcă companiile cu tot felul de cheltuieli personale și nu declară profitul. Și să știti că era o realitate. Au vrut să arate profitul real și l-au impozitat pe cifra de afaceri și efectul a fost cel scontat - profitabilitatea declarată a microîntreprinderilor a crescut brusc, de la 7 la 20%, ca prin minune, și s-a mai redus economia subterană. 

Apoi în 2023, au spus că 1 milion de euro e cam mult, au zis să reducă pragul la 500.000 euro, și acum nu contează, dacă ai măcar un angajat, plătești 1% pe cifra de afaceri, dacă nu ai niciun angajat, plătești 16%. 

Care a fost scopul? Să creeze locuri de muncă, chiar dacă artificial. Acționarul administrator nu avea angajați. Și așa e, 2 din 3 companii în România aveau maximum 2 angajați. Și jumătate aveau zero sau un angajat. Și au zis: chiar așa, pot să funcționeze companii cu zero angajați? Și au zis: dacă angajezi măcar o persoană, chiar pe tine, propriul administrator/ acționar, vei plăti 1% impozit pe venit. Ce s-a întâmplat? S-au creat 205 mii de locuri de muncă, enorm - ca să înțelegeți, impactul șomajului în România este 450 de mii. De ce? Ca să plătească CAS și CASS, să mai ajute cu banii la sănătate, la pensii. Și este ok”, a mai spus analistul. 

Măsurile cuprinse în proiectul de OUG ar avea ca efect, printre altele, creșterea evaziunii fiscale și reducerea numărului de angajați la nivelul microîntreprinderilor, consideră Guda. 

„Ce se întâmplă acum? Se anulează toate efectele pozitive de «albire» a microîntreprinderilor, adică să se fiscalizeze, și doi - demotivează angajarea. (...) Ce vor? Domne, până în 60 mii de euro (300 de mii de lei) - mi-e mai ușor să spun în euro - 1% pe cifra de afaceri - nu contează câți angajați ai. Păi deja 158 mii de companii au un angajat, nu o să mai fie motivate să îl angajeze, o să dea cu dreapta - o să piardă cu stânga. Apoi dacă ai peste 60 de mii de euro, dar până în 500 de mii de euro, plătești 3% pe cifra de afaceri, dar atenție, voi cei ce faceți profit prea mare, că am vrut să vă motivăm să arătați profitul, acum e prea mare profitul pe care îl arătați - ia să vă taxăm noi cu 16%. 

Și unii ar putea spune, da, domne, dar dacă marile companii plătesc 16%, de ce cele mici să nu plătească la fel? Ei bine, pe de o parte au nevoie de un impuls fiscal. Și în multe țări unde s-a dezvoltat antreprenoriatul, cu cât ești mai mic, cu atât ai nevoie de un stimulent. Pe măsură ce ești mai mare și ai putere financiară să susții taxe mai mari, poți să ai cash flow din care să plătești. Noi suntem o țară de salariați, avem cele mai puține companii pe 1.000 de locuitori”, a explicat Iancu Guda.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri