Exclusiv Ce funcții negociază România la vârful UE: Siegfried Mureșan: „Klaus Iohannis are șanse să fie președintele Consiliului European”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Siegfried Mureșan spune că președintele are un merit că țara noastră a rămas pe direcția europeană. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan, a declarat vineri, la Interviurile Digi24.ro, despre Klaus Iohannis că are șanse de a ocupa o poziție de vârf la nivel european, pentru că se bucură de încredere. De asemenea, în ceea ce privește candidatura președintelui la NATO, Mureșan a afirmat că e una serioasă, care a fost anunțată serios.

„Oamenii politici din România se împart în două categorii, care au șanse de a avea funcții la nivel european și nivel NATO și care nu au șanse. Klaus Iohannis are șanse de a ocupa o poziție de vârf la nivel european, pentru că se bucură de încredere. În ultimii zece ani a dovedit că România a fost un partener de încredere al NATO și președintele are un merit că țara noastră a rămas pe direcția europeană. Candidatura la NATO e una serioasă, modul în care a anunțat-o a fost serios. A spus tot ce trebuie spus despre candidatură. Eforturile noastre trebuie să meargă în acea direcție. A spus că ar fi înțelept să nu speculăm prea mult public”, a explicat Siegfriend Mureșan.

Mureșan spune că îl vede pe Iohannis într-o astfel de funcție de conducere

Întrebat despre șansele lui Iohannis la șefia Consiliului European, Mureșan a răspuns că îl vede într-o astfel de funcție de conducere.

„Despre situația la nivelul instituțiilor europene, PPE și-a desemnat în cadrul Congresului candidatul pentru poziția de președinte al CE. Cred că vom câștiga alegerile europarlamentare, va rămâne președinte al Comisiei Europene. Cred că le vom câștiga. Va trebui să existe un echilibru între partidele politice, de gen și geografic. Restul deciziilor vor fi luate după alegerile europene. Iohannis e un posibil nume pentru șeful Consiliului European. Se bucură de încredere la nivelul PPE. Totul are caracter speculativ în momentul de față. Îl văd într-o astfel de funcție de conducere, cred că ar avea sprijinul PPE. Ar fi un lucru bun pentru România”, a mai adăugat Mureșan.

Vicepreședintele PPE afirmă că „nu e bătut în cuie numele niciunui comisar”

De asemenea, a mai fost întrebat dacă comisarul pentru vecinătate e dorit de România.

„Guvernul împreună cu președintele vor trebui să stabilească prioritățile după alegeri. Nu e bătut în cuie numele niciunui comisar și a niciunui portofoliu înainte de alegeri și ca președinta CE să fie confirmată pentru al doilea mandat. Niciun stat nu cred că a primit garanții până acum. Polonia își poate dori acest portofoliu, poate prezenta candidați serioși pentru portofoliul apărării. Guvernul României face desemnarea pentru poziția de comisar și după negocieri în Coaliție sunt sigur că ne va anunța care pot fi prioritățile României pentru mandatul de comisar”, a mai spus el.

Totodată, a adăugat că „România a avut în ultimele trei comisii europene portofolii consistente”.

„Îmi doresc ca România să aibă un portofoliu consistent și în următorii anii și un comisar credibil, cum am avut și acum și dacă în plus față de comisar se cuvine României, e un lucru câștigat și e foarte bine”, a mai spus el.

Mai mult, a spus că e justificat ca România să aibă chiar și un vicepreședinte al Comisiei Europene.

„E justificat să avem un vicepreședinte al CE. Vicepreședinții în acest mandat au avut mai degrabă un rol de coordonare, să vedem care ar fi și substanța unei astfel de poziții. Contează titlul, dar și portofoliul”, a conchis Siegfried Mureșan.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri